Saturejka

Skladem

Tradiční koření nejen bulharské kuchyně

Vyberte balení

  • Sáček, 15 g Sáček, 15 g 32 Kč
  • Kořenka malá, 13 g Kořenka malá, 13 g 84 Kč
  • Kořenka velká, 27 g Kořenka velká, 27 g 129 Kč
  • Gastrosáček, 150 g Gastrosáček, 150 g 256 Kč

Popis produktu

Saturejka zahradní (Satureia hortensis) je jednoletá i vytrvalá, až 30cm vysoká bylina z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), původem ze Středomoří a jihozápadní Asie. Dnes je rozšířena v mírném a subtropickém pásmu od Evropy po Kavkaz, ve střední Asii a severozápadní Číně. Saturejka je staré, dávno používané koření. Římští labužníci ji používali jako koření již ve 3. století. Ve střední Evropě se prý saturejka pěstovala už ve století 9. a ve staročeské kuchyni se udržela dlouho. Bývala součástí voňavých kořenných zahrádek našich prababiček a ještě dnes si leckde hospodyně nedovede představit dobrou svíčkovou na smetaně, není-li v omáčce povařena snítka vonné a peprné saturejky.

V lidovém léčitelství se využívá antibakteriálních a antiseptických účinků při léčbě žaludečních potíží, jako podpora při hojení ran a jako slabé kardiotonikum.

Pro svou příjemnou vůni a ostrost se dá použít všude, kam se přidává pepř. Obecně můžeme saturejku přidávat do všech luštěninových jídel, do kapusty, velmi dobrá je v klobásách a při uzení masa. Je vhodná při přípravě zvěřiny i smetanových omáček, k nakládání okurek a zelí, do bramborové polévky, fazolového, bramborového či okurkového salátu, do vaječných omelet, do bylinkového másla a bylinkových omáček. Přidává se do rajské omáčky, k houbám, do majonéz, do fazolových lusků, do jídel z krupek a z krup. Je hlavní součástí bulharské směsi čubrica.

Země původu: Německo - Duryňsko

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...