Adžika
Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb
Tradiční koření nejen bulharské kuchyně
Saturejka zahradní (Satureia hortensis) je jednoletá i vytrvalá, až 30cm vysoká bylina z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), původem ze Středomoří a jihozápadní Asie. Dnes je rozšířena v mírném a subtropickém pásmu od Evropy po Kavkaz, ve střední Asii a severozápadní Číně. Saturejka je staré, dávno používané koření. Římští labužníci ji používali jako koření již ve 3. století. Ve střední Evropě se prý saturejka pěstovala už ve století 9. a ve staročeské kuchyni se udržela dlouho. Bývala součástí voňavých kořenných zahrádek našich prababiček a ještě dnes si leckde hospodyně nedovede představit dobrou svíčkovou na smetaně, není-li v omáčce povařena snítka vonné a peprné saturejky.
V lidovém léčitelství se využívá antibakteriálních a antiseptických účinků při léčbě žaludečních potíží, jako podpora při hojení ran a jako slabé kardiotonikum.
Pro svou příjemnou vůni a ostrost se dá použít všude, kam se přidává pepř. Obecně můžeme saturejku přidávat do všech luštěninových jídel, do kapusty, velmi dobrá je v klobásách a při uzení masa. Je vhodná při přípravě zvěřiny i smetanových omáček, k nakládání okurek a zelí, do bramborové polévky, fazolového, bramborového či okurkového salátu, do vaječných omelet, do bylinkového másla a bylinkových omáček. Přidává se do rajské omáčky, k houbám, do majonéz, do fazolových lusků, do jídel z krupek a z krup. Je hlavní součástí bulharské směsi čubrica.
Země původu: Německo - Duryňsko
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.