Předchozí
Další
zoom_in
Sezamové semínko
Sezamové semínko
Předchozí
Další

Sezamové semínko

Skladem

Na pečivo, na saláty nebo arabskou kuchyni

Vyberte balení

Všechny kořenky nyní s novými etiketami

Zjistit více
  • Sáček, 35 g Sáček, 35 g 34 Kč
  • Kořenka malá, 33 g Kořenka malá, 33 g 85 Kč
  • Kořenka velká, 72 g Kořenka velká, 72 g 128 Kč
  • Gastrosáček, 350 g Gastrosáček, 350 g 269 Kč

Popis produktu

Sezam indický (Sesamum indicum) je jednoletá, až 2 metry vysoká rostlina z čeledi sezamovitých (Pedaliaceae), původem z Afriky a Indie, ale zdomácněl v celém tropickém pásu. Pěstuje se pro svá semena, která obsahují až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného, který se ze semen lisuje. Sezam má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů, karoten a velké množství minerálních látek - hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi a manganu. Semena mohou mít různou barvu, od krémové bílé po černou a prodávají se loupaná i neloupaná, s černou slupkou, která semenům dodává jemnou, lehce nahořklou chuť. Obě varianty se mohou pražit, černý sezam o trochu déle (cca 20 minut). Aby se využilo všech látek v sezamu obsažených, musí se, zvláště černý, dokonale rozkousat, rozemlít nebo na cca 8 hodin namočit.

V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo (malý kruhový turecký chléb "simit"). Velmi sladká pochoutka známá v arabských zemích jako chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opražená semínka slouží k přípravě pasty "tahina", sypou se jimi okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby.

Země původu: Indie, Nigérie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...