Arabská
Výborná do kuskusu, hummusu a mletých mas
Na pečivo, na saláty nebo arabskou kuchyni
Sezam indický (Sesamum indicum) je jednoletá, až 2 metry vysoká rostlina z čeledi sezamovitých (Pedaliaceae), původem z Afriky a Indie, ale zdomácněl v celém tropickém pásu. Pěstuje se pro svá semena, která obsahují až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného, který se ze semen lisuje. Sezam má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů, karoten a velké množství minerálních látek - hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi a manganu. Semena mohou mít různou barvu, od krémové bílé po černou a prodávají se loupaná i neloupaná, s černou slupkou, která semenům dodává jemnou, lehce nahořklou chuť. Obě varianty se mohou pražit, černý sezam o trochu déle (cca 20 minut). Aby se využilo všech látek v sezamu obsažených, musí se, zvláště černý, dokonale rozkousat, rozemlít nebo na cca 8 hodin namočit.
V lidovém léčitelství se využívá při onemocnění očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů, a dále při neurózách, depresích a nemocech oběhové soustavy a srdce.
V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo (malý kruhový turecký chléb "simit"). Velmi sladká pochoutka známá v arabských zemích jako chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opražená semínka slouží k přípravě pasty "tahina", sypou se jimi okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby.
Země původu: Indie, Nigérie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.