Adžika
Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb
Kyselá chuť, na saláty, nepostradatelný v turecké, kavkazské a arabské kuchyni
Škumpa koželužská (Rhus coriaria) je strom nebo keř, jediný v Evropě (od Kanárských ostrovů po Afghánistán, u nás neroste) původně rostoucí zástupce, z čeledi ledviníkovitých (Anacardiaceae). Pouze tento druh se využívá v kuchyni. U nás se některé druhy škump (škumpa orobincová,..) pěstují na okrasu, ale jejich plody se nepoužívají, protože jsou často jedovaté. Jako koření se využívají plodové palice, které se suší a melou na prášek překrásné temně červené barvy a kyselé chuti a který je znám pod názvem sumah nebo sumaq.
V lidovém léčitelství se některé druhy škump využívají při léčbě revmatismu, kašle, bolesti v krku, kožních infekcí, trávicího traktu a průjmů, proti střevním parazitům, na čištění krve, jako analgetikum. Z některých se vyrábí masti a čípky proti hemeroidům.
Sumah se v zakavkazské, blízkovýchodní a turecké kuchyni používá místo octa jako kyselé koření na saláty (tabbouleh, sumaghiyyeh) a pomazánky (hummus, zátar), je součástí směsí na grilovaná masa (adžika, šašlik, kebab,) nebo jídel (čachonhbili, corba, seekh kebab, apod.).
Země původu: Turecko
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.