Barbecue
Ostřejší grilovací směs bez soli, na krůtí a kuřecí maso
Sušený, nádherně zelený a voňavý, nepostradatelný pro středomořskou kuchyni
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je stálezelený, až 30 cm vysoký polokeř z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae) původem ze Středomoří. Roste na slunných, sušších místech v celém subtropickém a mírném pásu Evropy, nejvíce se ho ale pěstuje a využívá v zemích okolo Středozemního moře, Španělsku, Albánii, Itálii, Francii a Řecku. Tymián měl už dávno svou funkci jako koření, jako lék i jako aromatická rostlina. Používáme ho maximálně asi tři čajové lžičky na 1kg potravin.
Díky silným antiseptickým účinkům se mu ve ve Francii říkalo penicilin chudých. V lidovém léčitelství se používá při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku a infekcí dutiny ústní, při zánětech zažívacího traktu, průjmech a nadýmání. Je účinný proti bakteriím, plísním i parazitům. Pomáhá i při zánětech močových cest a močového měchýře, působí i jako diuretikum, stimuluje krevní oběh, produkci bílých krvinek a proto zvyšuje odolnost organismu.
V kulinářském světě tvoří součást francouzského polévkového koření "bouquet garni", přidává se při uzení masa, do sýrů a sýrových náplní, do sekaných mas, gulášů, ke zvěřině, králičímu masu, do salátů, do luštěninových pokrmů, k nakládání okurek, do omáček, k zelenině, k přípravě ryb, na italskou pizzu, foccaciu, v Německu spolu s bobkovým listem i do kysaného zelí.
Země původu: Německo - Duryňsko
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.