Tymián

Skladem

Sušený, nádherně zelený a voňavý, nepostradatelný pro středomořskou kuchyni

Vyberte balení

  • Sáček, 15 g Sáček, 15 g 33 Kč
  • Kořenka malá, 12 g Kořenka malá, 12 g 84 Kč
  • Kořenka velká, 30 g Kořenka velká, 30 g 129 Kč
  • Gastrosáček, 150 g Gastrosáček, 150 g 264 Kč

Popis produktu

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je stálezelený, až 30 cm vysoký polokeř z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae) původem ze Středomoří. Roste na slunných, sušších místech v celém subtropickém a mírném pásu Evropy, nejvíce se ho ale pěstuje a využívá v zemích okolo Středozemního moře, Španělsku, Albánii, Itálii, Francii a Řecku. Tymián měl už dávno svou funkci jako koření, jako lék i jako aromatická rostlina. Používáme ho maximálně asi tři čajové lžičky na 1kg potravin.

Díky silným antiseptickým účinkům se mu ve ve Francii říkalo penicilin chudých. V lidovém léčitelství se používá při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku a infekcí dutiny ústní, při zánětech zažívacího traktu, průjmech a nadýmání. Je účinný proti bakteriím, plísním i parazitům. Pomáhá i při zánětech močových cest a močového měchýře, působí i jako diuretikum, stimuluje krevní oběh, produkci bílých krvinek a proto zvyšuje odolnost organismu. 

V kulinářském světě tvoří součást francouzského polévkového koření "bouquet garni", přidává se při uzení masa, do sýrů a sýrových náplní, do sekaných mas, gulášů, ke zvěřině, králičímu masu, do salátů, do luštěninových pokrmů, k nakládání okurek, do omáček, k zelenině, k přípravě ryb, na italskou pizzu, foccaciu, v Německu spolu s bobkovým listem i do kysaného zelí.

Země původu: Německo - Duryňsko

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...