Vanilkový cukr
Krásně voňavý, obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky
Nejkvalitnější odrůda "Bourbon", silná a nezaměnitelná vůně
Sáček obsahuje 1 lusk, Gastrosáček 10 lusků vanilky celé.
Vanilkovník plocholistý (Vanilla planifolia) je liánovitá, až několik desítek metrů dlouhá, tropická orchidej z čeledi vstavačovitých (Orchidaceae), původem z jihovýchodního Mexika a Guatemaly, kde byla endemicky rozšířena včelou rodu Melipona. Dnes se opylování provádí ručně. každý květ kvete 24 hodin, proto je produkce vanilky tak nákladná. Je to pravá tropická rostlina a v oblastech mimo obratníky se jí nedaří. Vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika, kteří ji nazývali "tlilxochitl" (černý lusk). Používali ji jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek, které už tehdy vyráběli.
Vanilkové lusky, správněji tobolky, byly do Evropy přivezeny Španěly pravděpodobně už v roce 1521. Tobolky se sklízejí po zhruba 6-7 měsících nezralé, poté se zapaří, usuší a 8-12 měsíců fermentují. Díky celému procesu je cena vanilky velmi vysoká. Příjemná a vytrvalá vůně vanilky je způsobena látkou zvanou vanilín, která je nyní vyráběna i synteticky. Syntetický vanilín ovšem nikdy nemůže nahradit delikátní jemnou chuť a vůni přírodní vanilky. V současnosti se pro komerční účely pěstují převážně 2 druhy vanilky - Bourbonská a Tahitská. Bourbonská vanilka je přímým potomkem původních rostlin z Mexika. Své jméno získala podle místa pěstování - Bourbonské ostrovy, které se dnes nazývají Komory a Reunion. V současnosti se pěstuje i na Madagaskaru, který produkuje asi 50% světové produkce, a Mauritiu. Tahitská vanilka je v podstatě novou odrůdou, která vznikla v polovině 20. století na Tahiti a dnes se pěstuje v Indonésii, Vietnamu aj.
Indiáni nepoužívali vanilku jen jako koření, ale i jako léčivo proti horečce, na povzbuzení srdeční činnosti, na celkové nabuzení organizmu i jako afrodiziakum. Dnes se v lidovém léčitelství prakticky nepoužívá.
Nejvíce vanilky se dnes spotřebuje na výrobu kolových nápojů. Přidává se do čokolád, pudinků, moučníků, zmrzliny, alkoholických nápojů, tabáků a využívá se i v kosmetickém průmyslu.
Země původu: Madagaskar
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.