Adžika
Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb
Nejkvalitnější ze sladkých maďarských paprik (ASTA 180) ze Szegedi
Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovité (solanaceae) původem z tropické a subtropické Ameriky. Patří mezi ně pálivé i nepálivé druhy. Nejstarší nálezy papriky pochází z mexické oblasti Tehuacan a Oaxaca z doby před 8000 lety a Peruánské jeskyně Guitarrero asi před 8500 lety. Asi před 6000 lety došlo k její domestikaci. Tento červený prášek, jímž Indiáni kořenili jídlo, čokoládu (spolu s vanilkou) a opojné nápoje byl podle nich sídlem "boha ohně". Paprika přišla do Evropy dvěma směry - jednak jako "turecký pepř" z Východu a také jako indický nebo "indiánský pepř" s druhou Kolumbovou výpravou z Ameriky v roce 1493. V té době se v Evropě paprika z Ameriky nepovažovala za koření, ale spíše za zvláštnost nebo za zajímavou okrasnou rostlinu. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století, v Čechách je první zmínka o paprice z roku 1585. Paprika je národním kořením Maďarů a Španělů.
Paprika ovládla prakticky celý kulinářský svět - pro Francouze je to kayenský pepř, pro Latinskou Ameriku chilli (tabasco), používá se do jídel v Asii (kari) i v Africe (harissa, berbere). U nás běžná paprika jsou rozemleté sušené plody druhu Capsicum annuum. Za nejkvalitnější se považuje paprika španělská a maďarská (z oblasti Szöged a Kalocsa). Nezralé plody se buď nakládají do octa, nebo se používají čerstvé. Sušené plody se přidávají do pokrmů celé nebo se melou. Nejvhodnější je dávat jako základ papriku sladkou a přikořenit některým druhem pálivějším. Použití je doslova mnohostranné - do masitých slaných jídel, do omáček, sýrů, tvarohů a uzenin. Pálivé druhy jsou nejvíce oblíbeny v tropech.
Naše paprika sladká maďarská má barevnost 180 ASTA, pochází ze Szegedi a patří mezi nejkvalitnější, jaké se na trhu dají sehnat. Je výborná na tepelnou úpravu a zvláště na dobarvení pokrmů, protože za tepla dokáže uvolnit více barviva, než jiné druhy paprik. Samozřejmá je výrazná, sladká chuť a nádherně červená barva.
Země původu: Maďarsko - Szeged
Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb
Výrazná česneková chuť, výborná směs na těstoviny aglio olio
Výborná do kuskusu, hummusu a mletých mas
Ostřejší grilovací směs bez soli, na krůtí a kuřecí maso
S kmínem, pepřem a tymiánem na tučnější vepřové a do mletých mas
Jemná a skvěle dochucená grilovací směs nejen pro děti, bez soli
Na omáčky, k těstovinám a do zeleninových jídel, bez soli
Nepálivá směs do všech typů gulášů
Vyladěná hrubozrnná směs s česnekem na grilování masa
Na oblíbený stejnojmenný pokrm balkánské kuchyně a do mletých mas
Ostrá směs čínského typu bez glutamanu na minutky z masa a zeleniny (Kung pao)
Do studených i teplých pikantních pomazánek
Na dochucení hranolků, amerických brambor, omáček i masa
Směs na "Budapešťskou" a jiné tvarohové a sýrové pomazánky
Lehce pikantní směs na guláše a pečení nebo grilování masa
Na pečení kuřat pro vytvoření křupavé zlatohnědé kůrky
Ostrá směs do gulášů z hovězího masa
Indická směs ostřejší chuti na grilování, smažení a pečení drůbeže
Originální jemně pálivá směs na mexické fazole, burrito, taco nebo chilli con carne
Směs na steaky, mletá masa, nakládaný hermelín a utopence, bez soli
Mírně pálivá směs vycházející z turecké kuchyně
Bylinky s česnekem a kmínem, bez soli, výborná i na králíka
Z vyhlášené oblasti La Vera ve Španělsku, sušená kouřem z dubového dřeva
Nádherně sladká španělská paprika (ASTA 150), s výraznou chutí i barvou
Nádherně sladké kousky červené papriky pro studenou i teplou kuchyni
Ostře pálivá mletá sladká španělská paprika
Vločky nejkvalitnější jemně pálivé maďarské papriky
Mexická grilovací směs s uzenou paprikou a třtinovým cukrem
Na ochucení sýra raclette nebo grilování sýrů
#Hlavní jídla #Maso #Indická a orientální kuchyně #Evropská kuchyně #Světová kuchyně #Bezlepkové #grilování
#Hlavní jídla #Vegetariánská kuchyně #Ryby a mořské plody #Česká kuchyně #Bezlepkové
#Oblíbené #Hlavní jídla #Maso #Indická a orientální kuchyně #Bezlepkové
#Polévky #Vegetariánská kuchyně #Chuťovky #Česká kuchyně #Světová kuchyně #Bezlepkové
#Oblíbené #Polévky #Maso #Evropská kuchyně #Bezlepkové
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.
check_circle
check_circle