Citronový pepř
Oblíbený v Německu a ve Skandinávii na přípravu všech druhů ryb
Nejkvalitnější, ručně sbíraný pepř z oblasti Tellicherry na Malabarském pobřeží Indie
Pepřovník černý (Piper nigrum) je tropická liána z čeledi pepřovníkovité (Piperaceae), jejíž nedozrálé i dozrálé plody se používají jako nejznámější a nejrozšířenější koření. Plody obsahují alkaloid piperin, který způsobuje pálivost. Je známo skoro 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii. V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu. Používá se pepř celý, drcený i mletý. Původně pochází z pohoří západní Ghát na Malabarském pobřeží (oblast Thalassery-Tellicherry) v jižní části západního pobřeží Indie ve svazových státech Kérala a Karnátaka. Dnes se nejvíce pěstuje v asijských tropech v Indii, ve Vietnamu, na Sumatře, Srí-Lance a Jávě, v Thajsku, Indonésii, na Filipínách a v Brazílii. Velmi ceněné jsou kampotské pepře (bílý, černý a červený).
Černý pepř "Tellicherry" jsou ručně sbírané nejvyzrálejší bobule pepře z chráněné přírodní oblasti Periyar v indickém státě Kerala v oblasti Tellicherry, které jsou díky delší době dozrávání větší, spíše červenohnědé než černé, s plnější a výraznější pepřovou chutí s nádechem ořechu a vůní připomínající lehce čaj nebo santal. Proto se také tento pepř označuje zkratkou TGSEB (Tellicherry Garbled Special Extra Bold) a bývá často označován jako "pozdní sběr" a ročně se ho vyprodukuje jen malé množství. Oblast Tellicherry (Thalassery) je známá pěstováním toho nejkvalitnějšího černého pepře. Chuť pepřových kuliček sklízených v téměř plné zralosti je zemitá a plná, ale zároveň jemná a delikátní bez přílišné ostrosti. Pro maximální zážitek z chuti a vůně pepř "Tellicherry" prodáváme pouze celý a mele nebo drtí se až doma těsně před použitím.
V lidovém léčitelství se pepř, hlavně v Asii, používá po tisíciletí. Ovlivňuje chuťové buňky, podporuje trávení, činnost srdce i jater, odbourávání tuků, působí antibakteriálně a má negativní vliv na některé cizopasníky.
Černý pepř se dnes přidává praktický výhradně do slaných pokrmů (saláty, nádivky, polévky) a všech druhů mas, dříve byl i součástí perníkového koření. Ve sladké kuchyni se občas využívá k dochucení brownies a některých specialit.
Země původu: Indie - Malabar
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.