Klobásová
Originální směs na klobásy i na nakládání mas před uzením
Z vyhlášené oblasti La Vera ve Španělsku, sušená kouřem z dubového dřeva
Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovité (solanaceae) původem z tropické a subtropické Ameriky. Patří mezi ně pálivé i nepálivé druhy. Nejstarší nálezy papriky pochází z mexické oblasti Tehuacan a Oaxaca z doby před 8000 lety a Peruánské jeskyně Guitarrero asi před 8500 lety. Asi před 6000 lety došlo k její domestikaci. Tento červený prášek, jímž Indiáni kořenili jídlo, čokoládu (spolu s vanilkou) a opojné nápoje byl podle nich sídlem "boha ohně". Paprika přišla do Evropy dvěma směry - jednak jako "turecký pepř" z Východu a také jako indický nebo "indiánský pepř" s druhou Kolumbovou výpravou z Ameriky v roce 1493. V té době se v Evropě paprika z Ameriky nepovažovala za koření, ale spíše za zvláštnost nebo za zajímavou okrasnou rostlinu. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století, v Čechách je první zmínka o paprice z roku 1585. Paprika je národním kořením Maďarů a Španělů.
Paprika ovládla prakticky celý kulinářský svět - pro Francouze je to cayenský pepř, pro Latinskou Ameriku chilli (tabasco), používá se do jídel v Asii (kari) i v Africe (harissa, berbere). U nás běžná paprika jsou rozemleté sušené plody druhu Capsicum annuum. Za nejkvalitnější se považuje paprika španělská a maďarská (z oblasti Szöged a Kalocsa). Nezralé plody se buď nakládají do octa, nebo se používají čerstvé. Sušené plody se přidávají do pokrmů celé nebo se melou. Nejvhodnější je dávat jako základ papriku sladkou a přikořenit některým druhem pálivějším. Použití je doslova mnohostranné - do masitých slaných jídel, do omáček, sýrů, tvarohů a uzenin. Pálivé druhy jsou nejvíce oblíbeny v tropech.
Ve Španělsku papriky pěstovali zejména mniši v klášterech v oblasti Extramadura, kteří sušili paprikové lusky nad ohněm z dubového dřeva. Kvůli tomu byly některé budovy postaveny dvoupatrové. V horním patře byly umístěny papriky a ve spodním patře se rozdělal oheň. Díky velice pozvolnému sušení získaly papriky kouřové aroma. Poté byly sedmkrát semlety. Tento postup se dodržuje dodnes. Tato paprika pocházející z údolí La Vera byla úředně uznána jako výrobek se značkou kvality a byl jí přiznán status určení země původu „Pimentón de la Vera“.
Uzená paprika je výborná na kuřecí maso, ryby i zeleninu, na pizzu, ve Španělsku se přidává do směsí s rýží (paella) a za studena třeba na tvrdý sýr. Dobře se kombinuje s česnekem.
Země původu: Španělsko (oblast La Vera)
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.