Kari - indický typ
Tradiční kari do pokrmů z rýže, masa, zeleniny, vhodné i do omáček
100% čistá Asa foetida bez přídavku mouky, polotuhá pryskyřice
Ferula assa foetida je až 1,5 metru vysoká bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae) rostoucí v Indii, Pákistánu, Afghánistánu a Íránu na písčitých plošinách v nadmořské výšce okolo 1000 metrů. Díky nepříjemnému zápachu je známá i pod lidovými názvy jako čertovo lejno, asa smrdutá, ločidlo. Po tepelné úpravě je ale i pro Evropany chuťově přijatelná.
Podařilo se nám získat 100% čistou, tekutou pryskyřici, získanou z rostlin vzdáleně příbuzných kmínu nebo fenyklu, nařezáváním dužnatých stonků a kořenů. Z rostlin vytéká šťáva, která na vzduchu pomalu tuhne a postupně mění barvu ze žluté na červenohnědou. Šťávu jsme přes síto vyčistili, nechali lehce ztuhnout a jako polotuhou pryskyřici ji i prodáváme. Pro vysoký obsah antiseptických látek je prakticky vyloučené, aby se časem zkazila, může pouze vyschnout, proto se doporučuje ji uchovávat v malých skleněných lahvičkách.
Sklizeň je velmi náročná, což odráží i vysoká cena. My se můžeme pyšnit 100 % čistou asa foetidou bez jakýchkoliv aditiv.
Jako koření je asa foetida hojně používána v bezmasé i masové perské a indické kuchyni, kde nahrazuje česnek a cibuli. Zvláště v jižní Indii je běžnou součástí jídel zvaných souhrnně dal (různé směsi luštěnin a ořechů). Je nedílnou součástí worcesterské omáčky. Do luštěnin se také přidává pro své pozitivní účinky na trávení a protože působí proti nadýmání. Asa foetida je silně aromatická, proto se do pokrmů přidává pouze malé množství (pro 4 osoby kulička velikosti hrášku, která se nechá rozvonět na pánvi v horkém oleji).
Pokud se odvážíme vařit s asa foetidou, nalezneme v ní zajímavou alternativu k česneku a cibuli. Při opatrném dávkování povznese zeleninová i houbová jídla, ale může být použita i na rožněná a pečená masa, zvláště na skopové a na ryby.
Země původu: Indie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.