Předchozí
Další
zoom_in
Badyán mletý
Badyán mletý
Předchozí
Další

Badyán mletý

Skladem

Jemně mletý voňavý badyán 

Vyberte balení

Všechny kořenky nyní s novými etiketami

Zjistit více
  • Sáček, 30 g Sáček, 30 g 41 Kč
  • Kořenka malá, 35 g Kořenka malá, 35 g 98 Kč
  • Kořenka velká, 67 g Kořenka velká, 67 g 152 Kč
  • Gastrosáček, 300 g Gastrosáček, 300 g 328 Kč

Popis produktu

Badyáník pravý (Illicium verum) strom původně z jihozápadní Číny je dnes rozšířen po celé jihovýchodní Asii a Tichomoří. Jako koření se využívají nedozrálá sušená souplodí připomínající vzhledem hvězdičky a vůní anýz. Odtud pochází i lidové názvy jako hvězdičkové koření, čínský anýz, hvězdicový anýz.

Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Daleko dříve byl znám v Rusku. V Číně bylo toto koření pěstováno a používáno i jako léčivo již před 3000 lety.

Badyán má vůni podobnou anýzu, příjemnou kořenně nasládlou a jemnější chuť než skutečný anýz. Používá se celý i mletý zejména v asijských kuchyních, je základem vietnamské polévky pho. U nás se většinou přidává do pečiva, perníků, do hruškových a jablečných kompotů, ovocných čajů a povidel. Do svařeného vína se dávají celé kousky tmavě hnědých hvězdiček, které zde vypadají nádherně.

Nejvíce badyánu se po celou jeho historii spotřebuje v Číně, která ho ovšem také nejvíce vyprodukuje.

Země původu: Vietnam

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...