Kari - indický typ
Tradiční kari do pokrmů z rýže, masa, zeleniny, vhodné i do omáček
Výborná pro výrobu domácí hořčice
Hořčice setá (Sinapis alba, hořčice bílá nebo žlutá) je jednoletá, až 1,5 metru vysoká bylina, která pochází pravděpodobně z jižní Evropy z okolí Středozemního moře a západní Asie. Již ve starověku se rozšířila do Německa, Francie a Ruska a dnes je pěstovaná téměř ve všech zemích s mírným klimatem.
V lidovém léčitelství se drcená nebo mletá semena se ve formě obkladů využívají proti kašli, zánětům, bolestem svalů a revmatismu, vnitřně podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Olej se využívá i v kosmetice jako vlasové tonikum a při výrobě mýdel. Aroma oleje odpuzuje kočky i psy.
Nejčastějším využitím hořčičných semen díky ostré chuti a čpavé vůni je výroba hořčice (ve světě existuje nespočet variant ze semen mletých i nahrubo drcených). Celého semena hořčice se používá při konzervaci zeleniny (zelí, červené řepy, okurek, hub) a ryb. Celá hořčice se může rozpálit v horkém oleji, čímž dostane lahodnou oříškovou chuť. Mletá se používá do směsí koření a na dochucení masa při nakládání a grilování.
Země původu: Česká republika
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.