Pepř cayenský mletý
Mleté a středně pálivé červenooranžové chilli papričky
Celé papričky, indická ostrá odrůda chilli, chutí podobná cayenskému pepři
Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, které sesadilo z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!
Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.
Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.
Chilli papričky "Teja" jsou suché, červené, kuželovité a ostře pálivé indické chilli papričky, které se chutí i vůní velmi podobají cayenskému pepři. Odrůda "Teja" pochází z Indie a dosahuje pálivosti 50000 - 100 000 SHU. Používají se celé nebo rozdrcené všude tam, kde chcete docílit ostré pálivosti podobně jako u cayenského pepře.
Země původu: Indie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.