Chilli papričky celé "Teja"

Skladem

Celé papričky, indická ostrá odrůda chilli, chutí podobná cayenskému pepři

Vyberte balení

  • Sáček, 10 g Sáček, 10 g 35 Kč
  • Kořenka velká, 10 g Kořenka velká, 10 g 132 Kč
  • Gastrosáček, 100 g Gastrosáček, 100 g 280 Kč

Popis produktu

Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, které sesadilo z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!

Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.

Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.

Chilli papričky "Teja" jsou suché, červené, kuželovité a ostře pálivé indické chilli papričky, které se chutí i vůní velmi podobají cayenskému pepři. Odrůda "Teja" pochází z Indie a dosahuje pálivosti 50000 - 100 000 SHU. Používají se celé nebo rozdrcené všude tam, kde chcete docílit ostré pálivosti podobně jako u cayenského pepře.

Země původu: Indie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...