Garam másala
Základní indická směs bez soli s vůní římského kmínu a hřebíčku
Aromatická semínka bez zelené slupky ideální k dochucování nejen kávy a čaje
Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum) je 2-4 metry vysoká bylina z čeledi zázvorníkovitých rostoucí v tropických deštných pralesích v nadmořské výšce okolo 1000 metrů. Původem je z Kardamomských hor v pohoří Ghan na jihozápadě Indie, ale v současnosti se pěstuje ve vlhkých pralesích Indie, na Šrí Lance, Sumatře, v Tanzánii, Číně a Latinské Americe. Guatemala je dnes největším producentem. Je znám i pod lidovými názvy jako kardamom, nesprávně kardamon a egypský nebo mouřeninský pepř. Plodem jsou zelené tobolky, které obsahují větší počet černých semen. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají silnou kafrovomentolovou vůni a palčivou chuť. Je to po vanilce a šafránu třetí nejdražší koření světa. Pro recepty, které vyžadují celé kardamomové lusky, se obvykle používá množství 10 semínek, což odpovídá 1,5 čajové lžičky mletých semínek. Mletí celých zelených lusků i se semínky snižuje jejich kvalitu.
V léčitelství se využívá na podporu trávení, stimulaci detoxu organismu a díky antibakteriálním účinkům i při zánětech dásní a páchnoucím dechu.
Jako koření má největší oblibu v zemích Orientu, kde se přidává i do čaje a kávy. Dokáže předcházet pálení žáhy po pití kávy. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a malém množství do uzenin. Velmi oblíben je v severských zemích k ochucení sladkého pečiva (kanelbullar), sladkého chleba (julekake, pulla) nebo vánočních cukrovinek. Je nedílnou součástí směsí jako garam másala, chai másala, baharat, berberi. Přidává se i při vaření do rýže nebo polévky pho.
Země původu: Guatemala
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.