Bavorská pečeně
S kmínem, pepřem a tymiánem na tučnější vepřové a do mletých mas
Hrubě drcený kmín na pečivo, brambory, ryby i do salátů
Kmín kořenný (Carum carvi, kmín luční) je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), která je jedním z vůbec nejstarších koření používaných v Evropě. Původně rostl planě na loukách celé střední a severní Evropy, přední Asie a severní Afriky. Dnes se nejvíce pěstuje ve Finsku, Německu, Nizozemí, Rusku a na Ukrajině, ale prakticky ve všech zemích střední Evropy. I u nás byla vyšlechtěna odrůda kmínu, která dostala chráněné označení "Český kmín". Díky velmi vysokému obsahu silic patří k těm nejkvalitnějším. Pro svou aromatickou vůni byl historicky považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly.
Má široké použití i v lidovém léčitelství. Používá se při trávicích problémech (plynatost, překyselení žaludku, střevní koliky), při anémii (díky vysokému obsahu železa), stimuluje tvorbu mateřského mléka, zvyšuje metabolismus tuků (snižuje cholesterol) a díky obsahu melatoninu podporuje zdravý spánek.
Kmín je nepostradatelným kořením nejen v české kuchyni. Výborně ochutí chléb a pečivo, vařené brambory, bramborové polévky, saláty, používá se do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu, na pečená i dušená masa, ke konzervaci zeleniny, při nakládání zelí, výrobě likérů apod. Je zároveň nedílnou součástí řady kořenících směsí. Kmín lze používat celý, drcený i mletý.
Země původu: Česká republika
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.