Koriandr mletý

Skladem

Na orientální i evropskou kuchyni

Vyberte balení

  • Sáček, 30 g Sáček, 30 g 33 Kč
  • Kořenka malá, 27 g Kořenka malá, 27 g 84 Kč
  • Kořenka velká, 65 g Kořenka velká, 65 g 127 Kč
  • Gastrosáček, 300 g Gastrosáček, 300 g 264 Kč

Popis produktu

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae) původem z východního Středomoří a západní Asie. Je příbuzná anýzukmínu a kopru. Dnes se koriandr dá pěstovat i u nás. Dobře vyzrálé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou a palčivou chuť. Sbírá se plod a list. Koriandr, hlavně listy, má své příznivce i odpůrce, kteří jej nesnášejí. Zjistilo se, že nesnášenlivost je geneticky podmíněná a je přítomna u 10% celosvětové populace, nejvíce ovšem v Evropě. Z rostliny se zpracovává takřka vše - lístky, plody a dokonce i kořen. Celá rostlina včetně plodů má velmi silné aroma. Svoji typickou sladce aromatickou vůni získává až procesem sušení. Lístky koriandru se nejvíce používají v thajské, indické ale hlavně v mexické kuchyni. Tam se používá do ostrých i jemných omáček a dresingů. V mexických kuchařkách můžeme nať koriandru najít pod označením cilantro.

V lidovém léčitelství se používá na podporu trávení, při nadýmání a bolestech břicha (spolu s kmínem). Obklady se používají při revmatitidách kloubů.

Jako koření se používá v ostré orientální (AsieIndieArabský světBlízký východ), americké (USA), Mexiko) i evropské kuchyni (Německo, FrancieČesko), je základní součástí kari směsí. Je vhodný při nakládání hub, červené řepy, okurek a  zelí, do pečiva, při výrobě uzenin, do omáček, k úpravě všech druhů masa a zvěřiny mimo drůbeže, při výrobě cukrovinek  a alkoholických nápojů.

Země původu: Ukrajina

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...