Předchozí
Další
zoom_in
Muškátový květ mletý
Muškátový květ mletý
Předchozí
Další

Muškátový květ mletý

Skladem

Výběrový mletý muškátový květ z Moluckých ostrovů Siau a Ambon.

Vyberte balení

Všechny kořenky nyní s novými etiketami

Zjistit více
  • Sáček, 30 g Sáček, 30 g 64 Kč
  • Kořenka malá, 40 g Kořenka malá, 40 g 121 Kč
  • Kořenka velká, 69 g Kořenka velká, 69 g 200 Kč
  • Gastrosáček, 300 g Gastrosáček, 300 g 512 Kč

Popis produktu

Muškátovník vonný nebo pravý, lidově zvaný macizeň pravá (Myristica fragrans) je až 15 metrový stálezelený strom rostoucí ve vlhkých tropech. Jeho pravlastí je ostrov Banda na Molukách. Dnes jsou Moluky součástí Indonésie, která je v současnosti nejvýznamnějším producentem (roční produkce je až 7000 tun). Mezi další současné významné pěstitele se řadí ostrov Grenada, která má muškátový oříšek i ve státním znaku. Do Evropy (Konstantinopol) se poprvé dostal pravděpodobně v 6. století, do 10. století s ním obchodovali pouze Arabové a ve 12. století byl i v Evropě ctěn jako neobyčejně vzácné koření i lék. Stejně jako hřebíček byl příčinou holandských námořních válek o koření. Plodem je bobule s jedním semenem (muškátový ořech). Semeno je kryto míškem. Ten se odtrhává, suší a přichází do obchodu jako nádherně žlutooranžový "muškátový květ" (macis). Holé jádro se síťovým povrchem a mramorovým vnitřkem je "muškátový ořech". Používají se v celém i mletém stavu.

Muškátový květ má výraznou, svěží vůni a jemně palčivou, lehce nasládlou chuť připomínající kombinaci skořice, koriandru a pepře. Muškátový květ se používá v malých dávkách pro svojí výraznou vůni. Používá se do masitých jídelpolévek, pokrmů z měkkýšů, smetanových omáček, bešamelů, ragú, do pečiva, nádivek, pudinků nebo tvarohu. Mají značné uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v parfumérii a likérnictví. 

Země původu: Siau a Ambon (Indonésie)

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...