Pepř bílý celý

Skladem

Se silnou specifickou chutí a vůní

Vyberte balení

  • Sáček, 35 g Sáček, 35 g 44 Kč
  • Kořenka malá, 37 g Kořenka malá, 37 g 96 Kč
  • Kořenka velká, 79 g Kořenka velká, 79 g 153 Kč
  • Gastrosáček, 350 g Gastrosáček, 350 g 352 Kč

Popis produktu

Pepřovník černý (Piper nigrum) je tropická liána z čeledi pepřovníkovité (Piperaceae), jejíž nedozrálé i dozrálé plody se používají jako nejznámější a nejrozšířenější koření. Plody obsahují alkaloid piperin, který způsobuje pálivost. Je známo skoro 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii. V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu. Používá se pepř celý, drcený i mletý. Původně pochází z pohoří západní Ghát na Malabarském pobřeží (oblast Thalassery-Tellicherry) v jižní části západního pobřeží Indie ve svazových státech Kérala a Karnátaka. Dnes se nejvíce pěstuje v asijských tropech v Indii, ve Vietnamu, na Sumatře, Srí-Lance a Jávě, v Thajsku, Indonésii, na Filipínách a v Brazílii. Velmi ceněné jsou kampotské pepře (bílýčerný a červený).

V lidovém léčitelství se pepř, hlavně v Asii, používá po tisíciletí. Ovlivňuje chuťové buňky, podporuje trávení, činnost srdce i jater, odbourávání tuků, působí antibakteriálně a má negativní vliv na některé cizopasníky.

Bílý, zelený a černý pepř se získává ze stejné rostliny, ale rozdílným technologickým procesem. Bílý pepř se získává při sklizni zcela zralých, červených bobulí, kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Po různě dlouhém namočení ve slané vodě se vnější vrstva odstraní drcením a třením, bílé zrno se znovu suší a jeho konečná barva je bílošedá. Chuť a vůně bílého pepře po tepelné úpravě daleko jemnější, než je tomu u pepře černého. Tepelně neupravený bílý pepř má pro někoho nepříjemnou, zatuchlou vůni, která je způsobená delším namáčením.

Používá se všude tam, kde potřebujete jemnější pepřovou chuť a menší ostrost. Vhodný je na ryby a drůbeží maso, do světlých omáček a krémových polévek, majonéz, pomazánek a salátů. Je součástí kořenících směsí a barevného pepře.

Země původu: Indonésie, Brazílie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...