Pepř černý mletý

Skladem

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Vyberte balení

  • Sáček, 35 g Sáček, 35 g 34 Kč
  • Kořenka malá, 37 g Kořenka malá, 37 g 87 Kč
  • Kořenka velká, 73 g Kořenka velká, 73 g 133 Kč
  • Gastrosáček, 350 g Gastrosáček, 350 g 272 Kč

Popis produktu

Pepřovník černý (Piper nigrum) je tropická liána z čeledi pepřovníkovité (Piperaceae), jejíž nedozrálé i dozrálé plody se používají jako nejznámější a nejrozšířenější koření. Plody obsahují alkaloid piperin, který způsobuje pálivost. Je známo skoro 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii. V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu. Používá se pepř celý, drcený i mletý. Původně pochází z pohoří západní Ghát na Malabarském pobřeží (oblast Thalassery-Tellicherry) v jižní části západního pobřeží Indie ve svazových státech Kérala a Karnátaka. Dnes se nejvíce pěstuje v asijských tropech v Indii, ve Vietnamu, na Sumatře, Srí-Lance a Jávě, v Thajsku, Indonésii, na Filipínách a v Brazílii. Velmi ceněné jsou kampotské pepře (bílýčerný a červený).

V lidovém léčitelství se pepř, hlavně v Asii, používá po tisíciletí. Ovlivňuje chuťové buňky, podporuje trávení, činnost srdce i jater, odbourávání tuků, působí antibakteriálně a má negativní vliv na některé cizopasníky.

Černý pepř se dnes přidává praktický výhradně do slaných pokrmů (salátynádivkypolévky) a všech druhů mas, dříve byl i součástí perníkového koření. Ve sladké kuchyni se občas využívá k dochucení brownies a některých specialit.

Černý pepř získáme sklizní nedozrálých (zelených) bobulí, které procházejí fermentací. Po usušení mají bobule pepřovníku svraštělý povrch a hnědočernou až černou barvu.

Země původu: Brazílie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...