Zázvor drcený
Kousky oddenku jsou vhodné do čajů, čajových směsí a odvarů
Má velice silné aroma a chuť
Zázvor lékařský (Zingiber officinalis) je vytrvalá, až 90 cm vysoká bylina z čeledi zázvorníkovitých (Zingiberaceae), původem z jihozápadní Asie (Čína nebo Indie). Je jedním z nejstarších tropických koření. Rostlina se pěstuje pro dužnaté, hlízovité ztlustlé oddenky. Ty bývají až 10 cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii, Číně, Nepálu, Thajsku, Indonésii, Japonsku, ale i na Jamajce, v Mexiku, Havaji a v západní Africe (Nigérie). Podle způsobu zpracování se na světovém trhu vyskytují zázvor neloupaný, pololoupaný, loupaný a zázvor bělený. Využívá se čerstvý, sušený i nakládaný. Oddenek zázvoru obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.
V lidovém léčitelství se zázvor využívá při bolestech v krku, nachlazení, chřipkách, na podporu trávení, snížení hladiny cukru a cholesterolu, působí protizánětlivě (revmatoidní artritida, kožní problémy), analgeticky (tlumí bolesti hlavy a migrény), je účinný při kinetózách. Je součástí ájurvédské směsi zlaté mléko. Větší dávky mohou naopak vyvolat pálení žáhy, alergické dermatitidy, vznik žlučových kamenů, ovlivnění nervové soustavy a vyvolání depresí.
Štiplavá a sladce pikantní chuť dodává jedinečnou chuť mnoha receptům. Z oddenků se připravuje zázvorový olej, esence, suší se a melou, přidávají se do nejrůznějších směsí. Zázvoru používají hodně pekaři a cukráři do sušenek a sladkých dezertů. Používá se i ke kořenění masa, zvěřiny, drůbeže, ryb a přidává se i do jitrnic. V různých částech světa je oblíben léčivý zázvorový čaj, zázvorové pivo (gingerbeer) a limonáda. V Indii a Nepálu paří mezi nejoblíbenější směs na čaj másala (dátá másala, yogi tea), v Japonsku se k sushi přidává zázvor nakládaný. Je oblíben i jako kandovaný v podobě bonbónů.
Země původu: Nigérie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.