Barbecue
Ostřejší grilovací směs bez soli, na krůtí a kuřecí maso
Oblíbené koření mexické, thajské i indické kuchyně
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae) původem z východního Středomoří a západní Asie. Je příbuzná anýzu, kmínu a kopru. Dnes se koriandr dá pěstovat i u nás. Dobře vyzrálé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou a palčivou chuť. Sbírá se plod a list. Koriandr, hlavně listy, má své příznivce i odpůrce, kteří jej nesnášejí. Zjistilo se, že nesnášenlivost je geneticky podmíněná a je přítomna u 10% celosvětové populace, nejvíce ovšem v Evropě. Z rostliny se zpracovává takřka vše - lístky, plody a dokonce i kořen. Celá rostlina včetně plodů má velmi silné aroma. Svoji typickou sladce aromatickou vůni získává až procesem sušení. Lístky koriandru se nejvíce používají v thajské, indické ale hlavně v mexické kuchyni. Tam se používá do ostrých i jemných omáček i dresingů. V mexických kuchařkách můžeme nať koriandru najít pod označením cilantro.
V lidovém léčitelství se používá na podporu trávení, při nadýmání a bolestech břicha (spolu s kmínem). Obklady se používají při revmatitidách kloubů.
Jako koření se používá v ostré orientální (Asie, Indie, Arabský svět, Blízký východ), americké (USA), Mexiko) i evropské kuchyni (Německo, Francie, Česko), je základní součástí kari směsí. Je vhodný při nakládání hub, červené řepy, okurek a zelí, do pečiva, při výrobě uzenin, do omáček, k úpravě všech druhů masa a zvěřiny mimo drůbeže, při výrobě cukrovinek a alkoholických nápojů.
Země původu: Německo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.