Pepř cayenský mletý
Mleté a středně pálivé červenooranžové chilli papričky
Velmi ostrý pepř s nasládlou chutí i vůní
Dlouhý pepř (Piper longum) je liána z čeledi pepřovníkovité (Piperaceae) původem z Indie, kde je i nejčastěji spolu s muslimskými částmi Afriky (Maroko a Etiopie) používán. Je ostrý s nasládlou pepřovou chutí a vůni. Nejstarší známá zmínka o dlouhém pepři pochází ze staroindických učebnic ajurvédy, kde je podrobně popsáno jeho léčebné a dietetické použití. Do Řecka se dostal v 5. nebo 6. století př. n. l., ačkoli Hippokrates o něm mluvil spíše jako o léku než o koření. Mezi Řeky a Římany a před kolumbijskou výměnou byl dlouhý pepř důležitým a dobře známým kořením. Historie černého pepře je často propojena i zaměňována s historií dlouhého pepře, ačkoli již Theophrastus tyto dva odlišoval v prvním díle botaniky. Ve 12. století mu začal konkurovat černý pepř a ve 14. století jej zcela vytlačil. Ve středověku se často používal ve směsích koření jako „silný prášek“, dnes je dlouhý pepř velmi vzácnou přísadou v evropských kuchyních.
V lidovém léčitelství se využívá při kašli a nachlazení, protože uvolňuje hleny a čistí dýchací cesty. Přidává se i do čaje s medem.
Jako koření se používá v indických a nepálských zeleninových nálevech, některých severoafrických kořenicích směsích a v indonéské a malajské kuchyni. Je snadno dostupný v indických obchodech s potravinami, kde je obvykle označen jako pippali. Pippali je hlavním kořením nihari, oblíbeného masového guláše z Indie, pocházejícího z indické metropole Lakhnaú. V indických i afrických směsích se kombinuje s ostrým (pepř, chilli) i sladkým (hřebíček, muškátový ořech, kardamom) kořením. V Indii se přidává do zeleninových směsí a omáček (chutney). Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček. Často se kombinuje i s koriandrem a cuminem. Je součástí různých kari, marinád, dušených mas a polévek místo bobkového listu.
Země původu: Indonésie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.