Pepř zelený drcený

Skladem

Jemný a křehký, výborný při marinování a nakládání mas nebo sýrů

Vyberte balení

  • Sáček, 20 g Sáček, 20 g 41 Kč
  • Kořenka malá, 26 g Kořenka malá, 26 g 93 Kč
  • Kořenka velká, 50 g Kořenka velká, 50 g 142 Kč
  • Gastrosáček, 200 g Gastrosáček, 200 g 328 Kč

Popis produktu

Pepřovník černý (Piper nigrum) je tropická liána z čeledi pepřovníkovité (Piperaceae), jejíž nedozrálé i dozrálé plody se používají jako nejznámější a nejrozšířenější koření. Plody obsahují alkaloid piperin, který způsobuje pálivost. Je známo skoro 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii. V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu. Používá se pepř celý, drcený i mletý. Původně pochází z pohoří západní Ghát na Malabarském pobřeží (oblast Thalassery-Tellicherry) v jižní části západního pobřeží Indie ve svazových státech Kérala a Karnátaka. Dnes se nejvíce pěstuje v asijských tropech v Indii, ve Vietnamu, na Sumatře, Srí-Lance a Jávě, v Thajsku, Indonésii, na Filipínách a v Brazílii. Velmi ceněné jsou kampotské pepře (bílýčerný a červený).

V lidovém léčitelství se pepř, hlavně v Asii, používá po tisíciletí. Ovlivňuje chuťové buňky, podporuje trávení, činnost srdce i jater, odbourávání tuků, působí antibakteriálně a má negativní vliv na některé cizopasníky.

Bílý, zelený a černý pepř se získává ze stejné rostliny, ale rozdílným technologickým procesem. Zelený pepř se sklízí když jsou bobule zelené (nedozrálé), na rozdíl od pepře černého není fermentovaný, ale nezralý je rychle usušený na slunci nebo horkým vzduchem. Usušený zelený pepř je velmi křehký a je oblíben u labužníků.

Používá se všude tam, kde potřebujete jemnou, ale výraznou pepřovou chuť a menší ostrost. Vhodný je na vepřové i hovězí steaky, minutky z mas, do pepřových smetanových a sýrových omáček a krémových polévek, k těstovinám, při nakládání a marinování masa na grilování, k nakládání sýrů, do majonéz, pomazánek a salátů nebo bramborových a sýrových pokrmů. Je součástí barevného pepře. Často se prodává také čerstvý nakládaný.

Země původu: Indie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...