Garam másala
Základní indická směs bez soli s vůní římského kmínu a hřebíčku
Řezaná na kousky o délce 1 - 2 cm
Skořicovník indonéský (Cassia Vera AA, Cinnamomum burmanii) je druh skořice původem z Indonésie s výraznou vůní a nádherně sladkou chutí. Jedná se o kůru stálezelených tropických stromů, která se od nepaměti používá jako oblíbené koření. Její původ byl v Evropě dlouho opředen tajemstvím. Skořicová kůra je typické koření Starého světa. Rostla původně v Číně a na indickém subkontinentu. Zde byla také známá jako lék ájurvédské medicíny již 4000 let př. n. l. Jako léčivo a aromatická přísada do nápojů byla známa i starým Egypťanům. Původně se kůra loupala z planě rostoucích stromů, ale postupně se začaly vysazovat plantáže ze skořicovníků, jejichž nenápadné květy vydávají zvláštní příjemnou vůni. V potravinářství se využívá několik druhů. Skořicovník cejlonský, který je považován za druh poskytující nejkvalitnější skořici která neobsahuje kumarin. Dále skořicovník indonéský, skořicovník čínský a skořicovník vietnamský.
V lidovém léčitelství se skořice používá jak přírodní, tak ve formě skořicového oleje, tinktury nebo sirupu, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, prohřívá pokožku, rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak, pomáhá při hubnutí a zevně proti revmatismu.
Skořice jako koření se využívá zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva a cukrářských výrobků (dýňové koření, perník, skořicový cukr, spekulatius, voňavé pečení), svařeného vína, punče, kečupu a čajů (chai másala, pečený čaj), při zavařování ovoce (povidla), v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské (chop suey, koření 5 vůní, latinskoamerické, arabské (baharat), turecké a španělské i české (rajská, roštěnky). Je součástí různých másal (garam másala, vindaloo) a paštikových koření.
Země původu: Indonésie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.