Divoké koření
Ideální na zajíce, bažanty nebo do svíčkové
Bez semínek a jemných chloupků, na zvěřinové speciality, do omáček a čajů
Šípek (lat. Fructus cynosbati) je plodem růže šípkové (Rosa canina), což je vytrvalý (může žít i několik století), opadavý, bez opory až 3 metry vysoký ostnatý keř z čeledi růžovité (Rosaceae). Původem je z Evropy, i u nás je původní a hojně planě rostoucí. V současnosti je rozšířen prakticky do celého světa. Je považován za léčivou rostlinu již více než 2000 let. Její údajné léčivé účinky při pokousání psem popsal Plinius starší na začátku našeho letopočtu a odtud pochází její lidový název "psí růže" (canis = pes). Její léčivé účinky popisuje i anglosaský herbář z 11. století. Čerstvé plody slouží k přípravě džemů, sirupů nebo vína. Sušený šípek zbavený semen a jemných chloupků se využívá v léčitelství i kuchyni.
Šípky obsahují velké množství vitamínů (C, B1, B2, E, P, K), dále pak karotenoidy, glykosidy a cca 3% cukru. Toho se v lidovém léčitelství využívá k přípravě posilujícího vitamínového čaje, při jarní únavě, prevenci proti chřipce a nachlazení, při infekci ledvin a močového měchýře, povzbuzení činnosti střev, paradentóze a onemocnění dásní.
V kuchyni se šípků využívá do omáček (např. šípková ke kančímu masu) a šípky jsou i součástí směsí na přípravu zvěřinových specialit. Šípky doporučujeme na hodinu namočit do studené vody a poté použít.
Země původu: Chile
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.