Pomerančový pepř
Voňavé koření na steaky z ryb a drůbeže
Kůra z chemicky neošetřených pomerančů drcená na 4 - 8 mm
Pomerančovník čínský (Citrus sinensis) je stálezelený strom z čeledi routovité (Rutaceae) původem pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. Dnes nikde neroste planě. Do Evropy byl dovezen v 15. století portugalskými obchodníky a po objevení Ameriky zdomácněl i tam. V Evropě je největším producentem sušené pomerančové kůry Spanělsko.
Jako koření se používá kůra z pomerančů, pěstovaných speciálně pro kůru a proto plody nejsou chemicky ošetřovány a kůra je plná aromatických látek. Používá se co nejtenčí svrchní oranžová část kůry, protože bílá, spodní část kůry obsahuje velké množství hořkých látek. Kůra je drcena na kousky o rozměrech 5-10 mm a je vhodná na přípravu čajů, svařeného vína, punče nebo do likérů. Pokud ji necháme ve vodě nasáknout, můžeme ji použít i do dezertů nebo při vaření. V mletém stavu se ve směsi s pepřem používá i na úpravu masa nebo zeleninových salátů. Skvěle se hodí i k výrobě potpourii, například v kombinaci s citronovou kůrou, skořicí, badyánem nebo vanilkou.
Země původu: Egypt
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.