Chilli Jalapeno zelené drcené

Skladem

Nejpoužívanější odrůda mírně pálivého chilli

Vyberte balení

  • Sáček, 20 g Sáček, 20 g 49 Kč
  • Kořenka malá, 20 g Kořenka malá, 20 g 103 Kč
  • Kořenka velká, 43 g Kořenka velká, 43 g 150 Kč
  • Gastrosáček, 200 g Gastrosáček, 200 g 392 Kč

Popis produktu

Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, které sesadilo z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!

Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.

Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.

Odrůda chilli papriček Jalapeno (Capsicum frutescens) pochází původně z Mexika, z městečka Jalapa ve státě Veracruz. Patří mezi mírně pálivé s pálivostí 10.000-11.000 SHU a má specifickou chuť. Sklízí se většinou zelené, nezralé papričky. Používají se samostatně i do směsí a koření se jimi guláše, mexická a čínská jídla, tvarohové a sýrové pomazánky a náplně, zeleninové saláty.

Země původu: Mexiko, Čína

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...