Gurmánská sůl
Na dochucení hranolků, amerických brambor, omáček i masa
Černá nerafinovaná vulkanická sůl s výraznou chutí po vajíčkách
Černá sůl v ryze panenské podobě, v Indii nazývaná Kala Namak (hindská maráthština), Sanchal (hindsky), Birae Nun (nepálsky), Biít Lobón (bengálsky), je druh nerafinované vulkanické soli, která má díky vysokému obsahu sulfidu železnato-železitého a dalších minerálů výraznou chuť po vajíčkách a růžovo-šedo-černou barvu. Těží se v sopečných oblastech Indie, Pákistánu, Bangladéše a Nepálu, ta naše je z Pákistánské provincie Punjab.
Podle tradiční indické ajurvédské medicíny má černá sůl mnoho terapeutických vlastností. Pomáhá při trávení a čištění střev, dále při nadýmání, proti průjmu, pálení žáhy, rozpuštěná ve vodě výborně účinkuje i při kožních problémech. Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná při vysokém tlaku či obecně pro ty, kteří chtějí omezit solení.
Je vhodná na vaření běžných jídel, omáček a zeleninových polévek, používá se v indické kuchyni do kořenící směsi Chaat masala, jako přísada do salátů, do čatný, rajtas (jogurtové omáčky), sabdží a chladivých nápojů, jako je kmínový Jal Jeera. Netradiční, pikantní chuť jistě ocení vegani při přípravě vajíčkové pomazánky z tofu a kurkumy nebo jen na dochucení plátků jablek, banánů či ředkviček.
Bez chemických příměsí a bez přidaného jódu. Stejně tak jako veškerý náš sortiment neobsahuje přípravky na zlepšování sypkosti.
Země původu: Pákistán - Punjab
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.