Pepř barevný celý
Nejpoužívanější směs 4 druhů pepřů nejen do mlýnků
Divoce rostoucí, ručně sbíraný pepř z Madagaskaru
Pepř bourbonský (Piper borbonense nebo Piper nigrum var. Voatsiperifery) je divoce rostoucí pepř z pralesů jihovýchodního Madagaskaru a je považován za jednu z nejexkluzivnějších a nejvzácnějších variant pepře na světě. Název pochází z domorodé malgašštiny, kde "Voa" znamená plod a "Tsiperifery" divoký ježek. Popínavé liány jsou až 20 metrů dlouhé, a plodem jsou v trsech podobných vinné révě rostoucí malé červenohnědé bobule s dlouhým řapíkem, které se i ve velkých výškách ručně sbírají. Prochází složitým procesem zpracování, protože obsahují velké množství vody a jsou velmi křehká. Na výrobu 1 kg bourbonského pepře je potřeba 10 kg čerstvých pepřových zrnek. Díky nízké produkci je považován za luxusní koření, které se používá ve fine dining restauracích, kde dodává pokrmům jedinečnou chuť.
Jeho aroma je klasicky pepřové s dřevitě zemitým, pryskyřičným nádechem s náznakem citrusů a sladkého ovoce. Pálivost nastupuje pomalu a není tak silná, jako u černého pepře, ale dlouho přetrvává.
Ideální je jeho použití na měkké kozí a ovčí sýry, do sezónních (rajčatových) salátů, hodí se také k vepřovému, jehněčímu, ale i rybímu masu. Úžasná je kombinace s foie gras i jinými paštikami. Netradiční, ale zajímavé díky nasládlé chuti, je použití v dezertech s obsahem ovoce (jahody, třešně, jablka, hrušky) nebo čokolády. Osvědčené je využití bourbonského pepře do marinovaných jehněčích plátků, salátu tabbouleh, foie gras s citronem a olivovým olejem nebo k čerstvému kozímu (ovčímu) sýru s mangem.
Země původu: Madagaskar
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.