Chilli papričky malé
Odrůda Bird's Eye, jedna z nejoblíbenějších ostrých chilli papriček
Druhá nejpálivější chilli paprička na světě
Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, které sesadilo z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!
Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.
Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.
Červená chilli paprička Carolina Reaper byla donedávna nejpálivější chilli papričkou na světě. Podle testů, které provedli studenti jihokarolínské Winthropovy univerzity, může dosáhnout až 2 200 000 SHU. Vypěstoval ji v roce 2012 Ed Currie z Fort Mills v Jižní Karolíně a tato odrůda druhu Capsicum Chinense je kříženec „Bhut Jolokia Naga Viper“ a „Red Habanero St. Vincents“. My ji pro vás dovezli z Ekvádoru. Současná nejpálivější paprička Pepper X s maximální pálivostí 3 180 000 SHU od téhož šlechtitele je přihlášená k zápisu do Guinessovy knihy rekordů.
Carolina Reaper je doslova „těžkou zbraní“ co se extrémní pálivosti týká. Chilli, jak jste ho doposud znali, se s touto papričkou nedá vůbec srovnat. Proto doporučujeme při práci s ní extrémní opatrnost. Při zásahu očí nebo vdechnutí dochází k velmi výraznému podráždění sliznice, účinky jsou podobné jako u pepřového spreje. Samozřejmostí by měly být chirurgické rukavice a důkladné omytí rukou. Nenechávejte v dosahu dětí. Ovšem tomu, kdo snese počáteční neskutečnou bolest se dostane zasloužené odměny ve formě endorfinů, jejichž vyplavované množství je přirovnáváno k účinkům drogy.
Používá se všude tam, kde chceme docílit vysoké pálivost bez změny chuti pokrmu – polévky, guláše, mexické a asijské ostré omáčky, smažené ryby, luštěninová jídla.
Varování, extrémně pálivý produkt! Používejte pouze v malých dávkách!
Země původu: Tchaiwan, Ekvádor
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.