Hořčice žlutá celá
Nejjemnější z hořčic, používá se i název hořčice bílá
Jedna z nejostřejších hořčic s většími černými semeny
Černá hořčice (Brassica nigra, brukev černá) původem z východního Středomoří se dnes vyskytuje po celém světě. Má větší (jako hořčice žlutá), temně hnědočerná semena velmi ostré a výrazné chuti. V Evropě se její pěstování utlumuje a je nahrazována kvůli výnosům hořčicí hnědou „Sareptskou“ (brukev sítinovitá).
V lidovém léčitelství se drcená nebo mletá semena ve formě obkladů využívají proti kašli, zánětům, bolestem svalů a revmatismu, vnitřně podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Olej se využívá i v kosmetice jako vlasové tonikum. Aroma oleje odpuzuje kočky i psy.
Jako součást pokrmů se využívá hlavně na indickém subkontinetu (Indie, Pákistán) ve formě oleje i semen v různé úpravě (vařené, smažené, pražené). Je součástí většiny kari směsí, přidává se do ostrých hořčic.
Země původu: Pákistán
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.