Estragon
Voňavý estragon z jižní Francie
Listy s jemnou, anýzovo-kmínovou chutí a vůní podobnou petrželi
Kerblík třebule (Třebule pravá, Anthriscus cerefolium) je jednoletka z čeledi miříkovité (Apiaceae). Lidově se mu říká "francouzská petržel". Dorůstá až 70 cm. Pochází z Kavkazu a západní Asie a kořenili jím již ve starověku Římané, kteří ho rozšířili do celé Evropy a poté se s kolonisty dostal i do severní Ameriky. Díky nenáročnému pěstování jím hojně kořenili naše babičky. V Čechách zplaněl a roste celkem hojně. Používají se listy s jemnou, anýzovo-kmínovou chutí a vůní podobnou petrželi. Vzhledem k prchavému aroma se přidává až v úplném závěru přípravy jídla.
Nejčastěji se využívá v rafinované francouzské kuchyni. Kerblík spolu s petrželí, estragonem a pažitkou tvoří jemnou kořenící směs (francouzsky "fines herbes", německy "küchenkräuter"), přidávanou do omelet. Výtečně chutná i se zeleninovými saláty, na míchaných vajíčkách, v bramborové kaši, v dušené zelenině, ve smetanových omáčkách, na skopovém mase, pečeném kuřeti nebo grilované rybě. Přidává se do tvarohových pomazánek, na chléb s máslem a do salátů. A vařená karotka nebo mladé brambory přelité máslem a posypané kerblíkem jsou skutečnou delikatesou. Čaj z něj připravený chutná po anýzu a lékořici.
Země původu: Německo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.