Chilli Kashmiri mleté

Skladem

Indické chilli se sladkou chutí a kouřovým nádechem

Vyberte balení

  • Sáček, 30 g Sáček, 30 g 39 Kč
  • Kořenka malá, 30 g Kořenka malá, 30 g 93 Kč
  • Kořenka velká, 60 g Kořenka velká, 60 g 145 Kč
  • Gastrosáček, 300 g Gastrosáček, 300 g 312 Kč

Popis produktu

Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, které sesadilo z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!

Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.

Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.

Kashmiri je odrůda chilli původem z Indického státu Kašmír, s jasně červenou barvou a sladkou ovocnou, lehce kouřovou chutí. S SHU 9.000 - 15.000 se řadí k mírně až středně pálivým odrůdám, proto se dají použít do většiny jídel, kde se paprika s mírnou pálivostí používá (např. guláše). Tradiční použití je v indické a asijské kuchyni do curry a tandoori pokrmů, kašmírského pulaa, luštěnin a zeleninových jídel. Výborná je i kombinace se sýry nebo ovocem. A využít se dá i v čokoládových sušenkách (cookies) nebo horké čokoládě.

Země původu: Indie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...