Chilli papričky malé
Odrůda Bird's Eye, jedna z nejoblíbenějších ostrých chilli papriček
Indické chilli se sladkou chutí a kouřovým nádechem
Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, které sesadilo z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!
Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.
Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.
Kashmiri je odrůda chilli původem z Indického státu Kašmír, s jasně červenou barvou a sladkou ovocnou, lehce kouřovou chutí. S SHU 9.000 - 15.000 se řadí k mírně až středně pálivým odrůdám, proto se dají použít do většiny jídel, kde se paprika s mírnou pálivostí používá (např. guláše). Tradiční použití je v indické a asijské kuchyni do curry a tandoori pokrmů, kašmírského pulaa, luštěnin a zeleninových jídel. Výborná je i kombinace se sýry nebo ovocem. A využít se dá i v čokoládových sušenkách (cookies) nebo horké čokoládě.
Země původu: Indie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.