Masové taštičky
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
ARABSKÁ
Mírně ostrá směs vhodná především k dochucení a přípravě arabských pokrmů („kabáb“, „sambúsak“, omáčka „tahina“ apod.). Obsahuje papriku, římský kmín (cumin), koriandr, česnek, chilli a sůl.
Hodí se na pečení a grilování všech druhů mas, dále je výborná k dochucení mletého masa, do dušených pokrmů, luštěninových a sojových jídel. Směs můžeme přidat také do různých směsí zeleniny s rýží , do gulášů nebo jen tak na brambory.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
MASOVÉ TAŠTIČKY
Na pánvi zpěníme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, potom přidáme mleté maso. To musíme na pánvi neustále rozdělovat vidličkou, aby se nám nespeklo. Postupně přidáváme česnek (2 stroužky čerstvého nebo granulovaný), sůl, 2 lžíce Arabské a 1 lžíci maďarské sladké papriky, která nám dá pěknou barvu. Hotové maso necháme na pánvi trochu vychladnout.
Listové těsto vyválíme asi na 1 mm a nakrájíme ho na čtverečky (8x8 cm). Doprostřed každého dílku dáme lžičku masa a přehneme. Pokud je těsto příliš pomoučené a nelepí, můžeme si pomoci rozmíchaným vajíčkem. Taštičky klademe na plech (vyložený pečícím papírem) a každou potřeme vajíčkem. Takto připravené taštičky můžeme na závěr přizdobit sezamovým semínkem, černuchou nebo strouhaným sýrem, ale vždy jenom špetku, aby nám těsto v troubě „vyběhlo“.
Listové těsto dáváme vždy do rozpálené trouby (230°C) a počkáme až nám „vyběhne“, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme. Hotové taštičky poznáme, když jsou propečeny i ze spodní části.