Bulgur s kešu oříšky
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KUSKUS
Jemně pálivá směs vhodná k přípravě tradičních arabských pokrmů kuskus a bulgur (částečně naklíčená, v páře uvařená, usušená a nahrubo nadrcená pšenice – dnes k dostání v obchodech, kde koupíte i kuskus). Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Koření od Antonína „Kuskus“ je výborné i na dochucení masa pro arabskou kuchyni, do dušených pokrmů, luštěninových a sójových jídel. Lze přidat také do různých směsí zeleniny s rýží, gulášů a karbanátků.
Směs "Kuskus" obsahuje cibuli, papriku, římský kmín, koriandr, česnek, cayenský a bílý pepř, skořici a sůl (25 %)
BULGUR S KEŠU OŘÍŠKY
Jednu středně velkou cibuli nakrájíme na malé kousky. Nejprve vařící vodou spaříme, poté oloupeme a nadrobno nasekáme půl kila rajčat (dá se nahradit konzervou oloupaných rajčat a rajčatovým protlakem).
V hrnci nebo vyšší pánvi (alespoň o objemu 2l) rozpálíme 3 lžíce oleje, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme na kousky nakrájenou červenou, žlutou nebo zelenou kapii, vrchovatou lžíci koření "Kuskus" od Antonína spolu s nesolenými kešu oříšky a vše osmahneme (cca 3 min.). Dosypeme rajčata a na mírném ohni zhruba 25 min.vaříme. Nyní vložíme do hrnce na kostičky nakrájené tofu a vrchovatou lžíci "Paprika sladká maďarská" od Antonína a vše ještě 5 min. za opatrného míchání (aby se tofu nerozpadlo) povaříme. Přidáme 2 dcl vody, plechovku sladké kukuřice, 1 lžičku cukru a půl kila bulguru. Osolíme (1 lžička), dokonale promícháme a pod pokličkou vaříme ještě 5 min.. Nakonec necháme 20 minut přiklopený bulgur dojít.
Podáváme na talíři vyloženém listy ledového salátu jako hlavní chod, nebo jako přílohu k masům.