Jablečný "Tarte Tatin"

Tento obrácený koláč s chutí skořice, karamelu a na másle pečených jablek se podává ideálně ještě teplý.

Přejít na postup

45 min. příprava35 min. pečení

8


Ingredience

Použité suroviny na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla (studené, nakrájené na 1 cm kostky)
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 60 ml ledové vody

Na náplň:

  • 80 g másla
  • 1 kg tvrdších zelených jablek (Granny Smith, Golden delicious)
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 lžíce směsi koření "Skořicový cukr" od Antonína
  • 45 ml vody
  • šťáva z 1 citrónu

Na ozdobení:

  • 250 ml šlehačky

Postup přípravy

111

Připravíme si těsto. Z 220 g hladké mouky, špetky soli a 120 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.

Jablečný tarte tatin - recept krok 1
211

Přidáme žloutek spolu se 60 ml vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout.

Jablečný tarte tatin - recept krok 2
311

Mezitím si připravíme karamelizovaná jablka. 1 kg jablek oloupeme a potřeme šťávou z ½ citronu (aby nezhnědla). Rozkrájíme je na čtvrtky až šestiny (půlměsíčky) podle velikosti jablek, jádřince vykrájíme a vše promícháme se zbytkem citronové šťávy.

Jablečný tarte tatin - recept krok 3
411

V nepřilnavé pánvi o průměru 23-30 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby) zahříváme na střední teplotu 150 g cukru spolu se 45 ml vody, dokud se voda neodpaří a cukr nezačne karamelizovat (neodchází žádná pára).

Jablečný tarte tatin - recept krok 4
511

Odstavíme z plotny, a v karamelu rozpustíme 80 g másla spolu s 1 lžící skořicového cukru.

Jablečný tarte tatin - recept krok 5
611

Přidáme nakrájená jablka, která dokonale obalíme ve směsi karamelu a másla, dáme zpět na plotnu a na střední teplotě bez míchání vaříme, než jablka změknou, nasáknou karamelem a část vody ze šťávy, kterou pustí, se odpaří (cca 10-12 minut). Odstavíme z plotny a necháme lehce zchladnout.

Jablečný tarte tatin - recept krok 6
711

Předehřejeme troubu na teplotu 190°C. Na pomoučněném vále vytvarujeme těsto do kruhu o průměru o 3 cm větším, než je velikost pánve.

Jablečný tarte tatin - recept krok 7
811

Zkaramelizovaná jablka porovnáme na pánvi (aby byly vidět půlměsíčky)

Jablečný tarte tatin - recept krok 8
911

Přikryjeme těstem a jeho okraje zastrčíme mezi jablka a okraj pánve. Těsto propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára.

Jablečný tarte tatin - recept krok 9
1011

Pečeme cca 35 minut, dokud těsto nezezlátne a karamel nezačne téci po stranách (doporučujeme proto dát pod pánev plech). Vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout a překlopíme na tác o něco větší, než je pánev.

Jablečný tarte tatin - recept krok 10
1111

Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.

Jablečný tarte tatin - recept krok 11
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...