Ananasové čatný
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
HOŘČICE HNĚDÁ INDICKÁ
Hořčice hnědá indická, je velice rozšířená a oblíbená v indické kuchyni. Na rozdíl od žluté hořčice má výraznější a silnější chuť a používá se téměř výhradně v celém stavu, a to i při vaření a pečení.
Aby hořčice změkla a uvolnilo se její aroma, většinou se před přípravou praží, buď na másle nebo oleji, případně nasucho.
Chcete-li výbornou přílohu ke všem grilovaným masům, zkuste dnešní recept. Je to famózní pikantní indická omáčka (lehce dosladka), kterou rádi používáme k dochucení smažených indických specialit. (Viz např. Samosy, 16. videorecept). Správné čatný povzbuzuje chuť a stimuluje dobré zažívání.
ANANASOVÉ ČATNÝ
Ukrojit z čerstvého pěkně vyzrálého ananasu 1,5 cm silný plátek, okrájet vnější tvrdou kůrku a vykrojit také tvrdý střed, potom ananas nakrájet na malé kostičky (velikost asi půl cm).
Na 6 lžících kvalitního oleje rozpálit semínka hnědé hořčice, až začnou pukat a uvolní se z nich nádherně aroma (pozor! nepřežeňte teplotu oleje, semínka by se spálila a zhořkla by).
Na rozvoněnou hořčici dát nakrájený ananas a zprudka 1 minutu osmažit. Dále přidat 500 gramů rajčatového protlaku, 1 lžičku cayenského pepře, 1 lžičku maďarské sladké papriky, 1/2 lžičky směsi koření "Garam masala" a 1/2 lžičky soli.
Čatný za stálého míchání 10 - 15 minut povařit na mírném ohni. Doporučuji podávat jako přílohu mírně teplé. (Lze připravit dopředu, protože v lednici vydrží i týden.)