Antonínova klasická pizza

Ochutnejte Itálii v Antonínově receptu na tradiční pizzu.

Přejít na postup

Příprava: 20 min.Kynutí: 3 hod.Pečení: 40 min.

4 pizzy cca 30 cm


Ingredience

Použité suroviny na 4 ks pizzy o průměru cca 30 cm:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 3,5 g sušeného droždí (polovina sáčku)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 10 g soli
  • 300 ml odstáté vody

Na náplň:

  • 200 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička směsi koření "Pizza"
  • 1 menší cibule (50 g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky cukru (dle chuti)
  • špetka soli
  • špetka mletého černého pepře
  • 2 ks sýra mozzarella (200-250 g)
  • 150 g černých vypeckovaných oliv
  • 100 g šunky (prosciutto nebo dušená)
  • hrst čerstvé bazalky
  • (možné další ingredience dle chuti – salám, niva, chilli papričky …)

Použité koření

Postup přípravy

17

Připravíme si těsto smícháním 500 gramů hladké mouky na pizzu se 3,5 gramu sušeného droždí, 300 ml odstáté vody, promícháme a přidáme ještě 1 lžíci olivového oleje a 10 g soli. Dokonale uhněteme těsto, které by mělo být středně tuhé, vláčné a nelepivé.

Antonínova klasická pizza – recept krok 1
27

Těsto necháme přikryté při pokojové teplotě 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

Příprava pizzy tentýž den: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 ks, vytvarujeme do bochánků a necháme je na pracovní desce ještě hodinu dokynout.

Příprava pizzy druhý den (ideální): Těsto po vykynutí v míse přikryjeme strečovou fólií a dáme kynout do lednice. Druhý den ho 1 hodinu před přípravou z lednice vyndáme, rozdělíme a vytvarujeme do 4 bochánků a necháme 1 hodinu dokynout.

Antonínova klasická pizza – recept krok 2
37

V mezičase si připravíme rajčatovou omáčku na potření („sugo“). Na 1 lžíci olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou menší cibuli, přidáme 200 g rajčatového protlaku, 1 lžičku směsi koření Pizza od Antonína, ½ lžičky cukru (dle chuti), po špetce soli a mletého černého pepře a vše lehce povaříme do zhoustnutí (nesmí téct).

Antonínova klasická pizza – recept krok 3
47

Každý bochánek prsty na pomoučněné desce od středu k okrajům vytáhneme do kruhu o průměru cca 30 cm (těsto bude cca 2 mm tlusté se silnějšími okraji) a přeneseme na pečící papír.

Antonínova klasická pizza – recept krok 4
57

Pizzu (okraje vynecháme) tence potřeme ¼ připraveného „suga“, které posypeme ¼ nakrájené šunky, ¼ na kostičky nakrájené mozzarelly a ¼ rozpůlených oliv.

Antonínova klasická pizza – recept krok 5
67

Troubu s plechem umístěným co nejníže a obráceným dnem vzhůru necháme rozpálit na 250 °C. Pizzu na pečícím papíře umístíme v troubě na rozpálený plech a pečeme cca 10 minut, než je kůrka krásně zlatohnědá a křupavá.

Antonínova klasická pizza – recept krok 6
77

Po upečení pizzu lehce posypeme natrhanými lístky bazalky, rozkrájíme na 6 ks a ihned podáváme.

Antonínova klasická pizza – recept krok 7
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...