Antonínova klasická pizza

Ochutnejte Itálii v Antonínově receptu na tradiční pizzu.
Přejít na postupPříprava: 20 min.Kynutí: 3 hod.Pečení: 40 min.
4 pizzy cca 30 cm
Ingredience
Použité suroviny na 4 ks pizzy o průměru cca 30 cm:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 3,5 g sušeného droždí (polovina sáčku)
- 1 lžíce olivového oleje
- 10 g soli
- 300 ml odstáté vody
Na náplň:
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 lžička směsi koření "Pizza"
- 1 menší cibule (50 g)
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky cukru (dle chuti)
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
- 2 ks sýra mozzarella (200-250 g)
- 150 g černých vypeckovaných oliv
- 100 g šunky (prosciutto nebo dušená)
- hrst čerstvé bazalky
- (možné další ingredience dle chuti – salám, niva, chilli papričky …)
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si těsto smícháním 500 gramů hladké mouky na pizzu se 3,5 gramu sušeného droždí, 300 ml odstáté vody, promícháme a přidáme ještě 1 lžíci olivového oleje a 10 g soli. Dokonale uhněteme těsto, které by mělo být středně tuhé, vláčné a nelepivé.

Těsto necháme přikryté při pokojové teplotě 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.
Příprava pizzy tentýž den: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 ks, vytvarujeme do bochánků a necháme je na pracovní desce ještě hodinu dokynout.
Příprava pizzy druhý den (ideální): Těsto po vykynutí v míse přikryjeme strečovou fólií a dáme kynout do lednice. Druhý den ho 1 hodinu před přípravou z lednice vyndáme, rozdělíme a vytvarujeme do 4 bochánků a necháme 1 hodinu dokynout.

V mezičase si připravíme rajčatovou omáčku na potření („sugo“). Na 1 lžíci olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou menší cibuli, přidáme 200 g rajčatového protlaku, 1 lžičku směsi koření Pizza od Antonína, ½ lžičky cukru (dle chuti), po špetce soli a mletého černého pepře a vše lehce povaříme do zhoustnutí (nesmí téct).

Každý bochánek prsty na pomoučněné desce od středu k okrajům vytáhneme do kruhu o průměru cca 30 cm (těsto bude cca 2 mm tlusté se silnějšími okraji) a přeneseme na pečící papír.

Pizzu (okraje vynecháme) tence potřeme ¼ připraveného „suga“, které posypeme ¼ nakrájené šunky, ¼ na kostičky nakrájené mozzarelly a ¼ rozpůlených oliv.

Troubu s plechem umístěným co nejníže a obráceným dnem vzhůru necháme rozpálit na 250 °C. Pizzu na pečícím papíře umístíme v troubě na rozpálený plech a pečeme cca 10 minut, než je kůrka krásně zlatohnědá a křupavá.

Po upečení pizzu lehce posypeme natrhanými lístky bazalky, rozkrájíme na 6 ks a ihned podáváme.
