Antonínův bezlepkový cheesecake
Dnešní jednoduchý, ale lahodný recept s využitím citronové kůry mleté je Antonínovou bezlepkovou variací na tradiční cheesecake. (Recept je možné připravit i bez cukru)
Přejít na postup15 min. příprava 30 - 40 min. pečení
1 koláč
Ingredience
Použité suroviny na 1 koláč:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Na těsto:
- 70 g kokosové mouky
- 20 g mandlové mouky
- 50 g cukru (lze nahradit sladidlem, např. Flavdrops)
- ½ lžičky másla (na vymaštění boků dortové formy)
- 3 vejce
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 ks ricotta (cca 120 g)
- 2 ks creme cheese (philadephia, lučina, žervé, ...) cca 240 g
- 1 lžička pravého vanilkového cukru (lze nahradit vanilkovým extraktem)
- 1 lžička citronové kůry mleté
- 50 g plátkových mandlí
- 2 lžíce strouhaného kokosu
Na ozdobení:
- čerstvé ovoce
- šlehačka nebo želatina
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si těsto smícháním a vyšleháním 70 g kokosové mouky, 20 g mandlové mouky, 50 g cukru, 3 vajec, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 ks ricotty (cca 120 g), 2 ks creme cheese (cca 240 g), 1 lžičky vanilkového cukru a 1 lžičky mleté citronové kůry.
Boky dortové formy potřeme ½ lžičky másla a posypeme 2 lžícemi strouhaného kokosu, dno posypeme 50 g plátkových mandlí.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy (pozor, je tekutější) a pečeme při 180 °C cca 30-40 minut, než povrch zezlátne a střed těsta není tekutý (těsto přibližně 2 x zvětší svůj objem).
Koláč opatrně vyndáme z trouby (těsto splaskne) a necháme ho ve formě zcela vychladnout. Podáváme samotné nebo ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem.