Antonínův rybí salát
Dnešní recept na chutný rybí salát byl dolaďován na Norském ostrově Loppa při rybářské výpravě za nejchutnějšími treskami zvanými Skrei, ale rozhodně stojí za vyzkoušení i s makrelou nebo sleděm.
Přejít na postup20 min. příprava6-10 dní naložení
4-6
Ingredience
Použité suroviny na 4 litry láku:
- 20 kuliček pepře Tellicherry
- 20 kuliček nového koření
- 4-5 bobkových listů (podle velikosti)
- kousek skořice (4 g)
- 13 g semínek žluté hořčice
- 4 ks hřebíčku
- 120 g soli
- 250 g cukru
- 1 l kvalitního octa
Použité suroviny na 4-6 porcí:
- 1 kg rybích filetů (sleď, makrela, cejn apod. s kůží nebo bez)
- 2 cibule nakrájené na kousky
- 5 kyselých okurek nakrájených na kousky
- 1 malá sterilovaná zelenina (typ Moravanka)
- 4 lžíce majonézy nebo jogurtu
- Přílohy: Pečivo
Použité koření
Postup přípravy
Uvaříme lák na naložení ryb z 20 kuliček pepře Tellicherry, 20 kuliček nového koření, 4-5 -ti bobkových listů (podle velikosti), kousku skořice (4 g), 13 g semínek žluté hořčice, 4 kousky hřebíčku, 120 g soli, 250 g cukru, 1 litru kvalitního octa a 3 litrů vody. Vše 20 minut vaříme a necháme vychladnout. (Lák se nemusí spotřebovat najednou, v lednici vydrží cca 6 měsíců).
Syrové filety z ryb (lepší je s kůží bez šupin) nakrájíme na kousky cca 2x2 cm.
Naskládáme je do skleněné láhve s uzávěrem, zalijeme vychladlým nálevem, aby byly všechny ponořené, a v chladu necháme marinovat 6-10 dní, než zbělají.
2 cibule, 5 okurek a 1 malou skleničku sterilované zeleniny (např. Moravanka) nakrájíme na kousky. (Pokrájenou cibuli můžeme ještě spařit horkou vodou, aby tolik nedráždila).
Kousky ryb opláchneme ve vodě a vložíme do mísy spolu s nakrájenou zeleninou, 4 lžícemi majonézy nebo jogurtu a vše dokonale promícháme.
Podáváme s pečivem.