Antonínův rybí salát

Dnešní recept na chutný rybí salát byl dolaďován na Norském ostrově Loppa při rybářské výpravě za nejchutnějšími treskami zvanými Skrei, ale rozhodně stojí za vyzkoušení i s makrelou nebo sleděm.

Přejít na postup

20 min. příprava6-10 dní naložení

4-6


Ingredience

Použité suroviny na 4 litry láku:

Použité suroviny na 4-6 porcí:

  • 1 kg rybích filetů (sleď, makrela, cejn apod. s kůží nebo bez)
  • 2 cibule nakrájené na kousky
  • 5 kyselých okurek nakrájených na kousky
  • 1 malá sterilovaná zelenina (typ Moravanka)
  • 4 lžíce majonézy nebo jogurtu
  • Přílohy: Pečivo

Postup přípravy

16

Uvaříme lák na naložení ryb z 20 kuliček pepře Tellicherry, 20 kuliček nového koření, 4-5 -ti bobkových listů (podle velikosti), kousku skořice (4 g), 13 g semínek žluté hořčice, 4 kousky hřebíčku, 120 g soli, 250 g cukru, 1 litru kvalitního octa a 3 litrů vody. Vše 20 minut vaříme a necháme vychladnout. (Lák se nemusí spotřebovat najednou, v lednici vydrží cca 6 měsíců).

Rybí salát – recept krok 1
26

Syrové filety z ryb (lepší je s kůží bez šupin) nakrájíme na kousky cca 2x2 cm.

Rybí salát – recept krok 2
36

Naskládáme je do skleněné láhve s uzávěrem, zalijeme vychladlým nálevem, aby byly všechny ponořené, a v chladu necháme marinovat 6-10 dní, než zbělají.

Rybí salát – recept krok 3
46

2 cibule, 5 okurek a 1 malou skleničku sterilované zeleniny (např. Moravanka) nakrájíme na kousky. (Pokrájenou cibuli můžeme ještě spařit horkou vodou, aby tolik nedráždila).

Rybí salát – recept krok 4
56

Kousky ryb opláchneme ve vodě a vložíme do mísy spolu s nakrájenou zeleninou, 4 lžícemi majonézy nebo jogurtu a vše dokonale promícháme.

Rybí salát – recept krok 5
66

Podáváme s pečivem.

Rybí salát – recept krok 6
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...