Arabské brambory od paní Poláčkové
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
ARABSKÁ
Mírně ostrá směs vhodná především k dochucení a přípravě arabských pokrmů („kabáb“, „sambúsak“, omáčka „tahina“ apod.). Obsahuje papriku, římský kmín (cumin), koriandr, česnek, chilli a sůl.
Hodí se na pečení a grilování všech druhů mas, dále je výborná k dochucení mletého masa, do dušených pokrmů, luštěninových a sojových jídel. Směs můžeme přidat také do různých směsí zeleniny s rýží , do gulášů nebo jen tak na brambory.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
ARABSKÉ BRAMBORY, od paní Poláčkové
Toto výborné a chutné jídlo může být buď samostatným vegetariánským pokrmem nebo také zajímavou přílohou k masu.
Příprava je jednoduchá. Vezmeme si nejprve brambory, které oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1cm silné. Na másle zpěníme cibulku , přidáme 1 lžíci směsi koření „Arabská“ a osmahneme dozlatova. Přidáme nakrájené brambory, 1 lžičku soli, podlijeme vodou (asi 3 dcl) a dusíme doměkka (vody raději trochu méně, aby se brambory nerozvařily). Zbylou vodu slijeme.
Mezitím si na másle opečeme na čtvrtky nakrájené žampiony, které přendáme do tepla.
Uvařené brambory opatrně promícháme s opečenými žampiony a zakysanou smetanou. Vše přendáme do zapékací nádoby, povrch posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme (bez pokličky) 20 minut při teplotě 220 °C.
Podáváme se zeleninovou oblohou (hlávkový salát, rajče, salátová okurka, kukuřice apod.
Použité suroviny na 4 porce :
1,5 kg brambor, 2 středně velké cibule, 125 g másla, 250 g žampionů (čerstvých), směs koření „Arabská“, sůl , 250 g (1 kelímek) zakysané smetanyna posypání :
100 g strouhaného sýra (dle chuti)
přílohy :
zeleninová obloha (hlávkový salát, rajče, salátová okurka, kukuřice apod.)