Baba ganoush – lilková pomazánka
Zažijte atmosféru tisíce a jedné noci s receptem vonícím římským kmínem a dálkami - baba ganoush. Vynikající jako dip nebo pomazánka.
Přejít na postup15 min. příprava40 min. pečení / grilování
4-6
Ingredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
- 2 lilky středně velké (cca 1 kg)
- 2 lžičky směsi koření Arabská od Antonína
- šťáva z ½ citrónu
- 1-2 stroužky česneku (dle chuti)
- ¾ lžičky soli (dle chuti)
- 3 lžíce olivového oleje
- hrst nasekané plocholisté petržele
- Na ozdobu: nadrobno nasekaná petrželka
- Příloha: ohřátý nebo opečený arabský chléb
Použité koření
Postup přípravy
2 ks středně velkých lilků podélně rozřízneme, rozříznutou stranu potřeme olivovým olejem a touto stranou položíme na papírem vyložený plech a při 250 °C pečeme cca 35-40 minut, než se slupka scvrkne. (Pokud zvolíme gril, necháme lilek vcelku, propícháme slupku vidličkou a grilujeme ze všech stran, než budou na slupce hnědé spálené skvrny). Poté lilek necháme lehce odpočinout a zchladnout.
Opečený lilek vydlabeme (slupku vyhodíme), dáme do misky a najemno vidličkou rozmačkáme nebo mixerem rozšleháme.
Přidáme 1-2 prolisované stroužky česneku, ¾ lžičky soli, šťávu z poloviny citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky směsi „Arabská“ od Antonína, a vše dokonale promícháme, až se olej zapracuje do lilku.
Pomazánku „Baba Ganoush“ přendáme do servírovací mísy, posypeme nasekanou plocholistou petrželkou a podáváme s opečeným arabským chlebem.