Babiččin štrúdl

Vynikající štrúdl z vlastního listového těsta podle receptu naší babičky Věrky.

Přejít na postup

60 min. příprava,30 min. pečení

2 záviny


Ingredience

Na těsto, 4 záviny:

  • 2 žloutky (1 do těsta, 1 na potření)
  • 250 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce octa

Na náplň, 2 záviny:

  • 1 kg nastrouhaných jablek (8-10 ks)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 g zlatých hrozinek (lze je namočit v rumu)
  • 100 g drcených ořechů nebo plátkových mandlí
  • strouhanka nebo kukuřičný škrob na zahuštění

Postup přípravy

17

Nejlépe den předem (v nouzi stačí i 1 hod.) si připravíme těsto. Máslo nahrubo nastrouháme, promícháme s 200 g mouky a dáme na 15 minut do chladu.

Babiččin štrúdl - recept krok 1
27

Smícháme jeden žloutek, 300 g hladké mouky, lžičku soli, lžíci octa, 100 ml vody, dokonale na válu vypracujeme a rozválíme na 5 mm. Máslovou část těsta rovnoměrně rozprostřeme na rozválenou část těsta.

Babiččin štrúdl - recept krok 2
37

Následně přeskládáme jako šátek. Přeskládané těsto rozválíme a znovu složíme. Opakujeme celkem 3x, vždy s 15ti minutovým odpočinutím v chladu. Toto množství vystačí na 4 záviny (podle velikosti).

Babiččin štrúdl - recept krok 3
47

Jablka nahrubo nastrouháme (bez jádřinců) do větší mísy, přidáme mletou skořici, hrozinky a cukr a vše promícháme (pokud jsou jablka šťavnatější, zahustíme lžící strouhanky nebo solamylu).

Babiččin štrúdl - recept krok 4
57

Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Jeden schováme zabalený ve folii do chladničky na příště (týden vydrží) a jeden rozdělíme opět na dva díly. Z každého postupně vyválíme obdélník o tloušťce 3 mm a potřeme polovinou náplně, kterou posypeme čtvrtinou mandlí nebo ořechů.

Babiččin štrúdl - recept krok 5
67

Vše zavineme do těsta a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Totéž provedeme i s druhou částí těsta. Poté oba štrúdly potřeme žloutkem a posypeme zbytkem ořechů či mandlí.

Babiččin štrúdl - recept krok 6
77

Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 minut, až je povrch štrúdlu krásně zlatý.

Babiččin štrúdl - recept krok 7
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...