Babiččin sváteční pečený čaj

Využijte ovoce ze zahrádky nebo z lesa a připravte si voňavý pečený čaj.
Přejít na postup90 min. vč. pečení
1-1,5 litru
Ingredience
- 1 kg zralého ovoce (směs nakyslých a sladkých plodů)
- 0,5-1 kg cukru krystal (podle sladkosti ovoce)
- 2 citróny
- směs koření "Pečený čaj" od Antonína
Použité koření
Postup přípravy
1 kg směsi zralého ovoce zbavíme stopek a pecek (ideální je směs nakyslých a sladkých plodů a pro barvu přidáváme bezinky, černý rybíz, ostružiny, borůvky…). Větší plody pokrájíme na centimetrové kousky.

Vše vložíme do pekáče, zasypeme 0,5 - 1 kg cukru krystal (podle sladkosti ovoce), přidáme šťávu ze dvou citronů a celý sáček směsi "Pečený čaj" od Antonína. Vše dobře promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 200°C.

Pečeme (redukujeme) zhruba 1 hodinu, až ovocná směs na pekáči dostatečně zhoustne.

Ihned po vyndání z trouby horký pečený čaj naběračkou plníme do čistých (vyvařených) sklenic (výborný tip: čisté sklenice před plněním ještě propláchneme rumem). Naplníme sklenice po okraj a ihned uzavřeme víčkem, obrátíme je dnem vzhůru na 10 minut, poté zpět a necháme vychladnout a je hotovo.
