Babiččiny sváteční koláčky

Ingredience

Postup přípravy

Vanilkový cukr

Pravý vanilkový cukr se připravuje mletím přírodní vanilky spolu s krystalickým cukrem. Má bohatší chuť a příjemnější aroma než umělý vanilínový cukr a kdo ho jednou ochutná, bude se jen těžko vracet k vanilínovému cukru. Vanilkový cukr se používá převážně na pečení dezertů, čajového pečiva a vánočního cukroví.

Dnes Vám po velikonočním mazanci přinášíme další z babiččiných vynikajících a osvědčených receptů pro slavnostní příležitosti – „sváteční“ koláčky

Babiččiny sváteční koláčky

Nejprve si připravíme náplně.

    Maková: Mléko, cukr a máslo smícháme, necháme přejít varem, přidáme mletý mák a vše 2 minuty na mírném ohni vaříme. Pozor na připálení. Přidáme skořici, rum a dle potřeby perník na zahuštění a necháme zcela zchladnout.
    Tvarohová: Tvaroh, změklé máslo, 4 žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a rum smícháme a vyšleháme do hladka, poté opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků.
    Povidlová:
    Švestková povidla, vanilkový cukr, moučkový cukr, a rum smícháme a dle potřeby zahustíme strouhaným perníkem.

Nyní si připravíme těsto.

V misce připravíme kvásek smícháním vlažného mléka s 50g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

Než je kvásek hotový rozehřejeme si máslo s vrchovatou lžičkou sádla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků. Ve větší míse smícháme mouku dohromady s cukrem, dvěma lžícemi vanilkového cukru, práškem do pečiva, solí a mletou citronovou kůrou. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, lžíci rumu, tři žloutky, rozehřáté máslo se sádlem a vše dokonale prohněteme. Z těsta na pomoučněném vále vyválíme 3 mm tlustou placku a vykrajovátkem o průměru 35mm vykrájíme kolečka, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. V každé kolečku ještě uprostřed vymáčkneme důlek, do kterého dáme půl lžičky náplně a dozdobíme sekanými mandlemi nebo rozinkami.

Pečeme v troubě 5 - 8 minut při 150°C. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Použité suroviny na 300 ks svátečních koláčků:

    Na těsto
      500 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžička sádla, 70g rozehřátého másla, „Vanilkový cukr" od Antonína, 2 lžičky „Citronová kůra mletá“ od Antonína, 100g cukru krystal, 200ml mléka, 50g čerstvého droždí, 1 vrchovatá lžička soli, 1 lžíce rumu, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva
Náplně
    Maková:
    250g mletého máku, 160ml mléka, 83g cukr krupice, 33g másla, 1,5 lžičky „Skořice mleté“ od Antonína, 2 lžíce rumu, strouhaný perník
    Tvarohová:
    1kg měkkého tvarohu, 18g másla, 4 vejce, 1 „Vanilkový cukr“ od Antonína, 1 lžička „Citronové kůry mleté“ od Antonína, 1 lžíce rumu
    Švestková povidla:
    250g švestkových povidel, 1 „Vanilkový cukr“ od Antonína, 60g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, strouhaný perník
Na ozdobu:
    sekané mandle, rozinky

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...