Baskický spálený cheesecake

Vymysleli jej v 90. letech bratři Riverové ve své restauraci „La Viña“ v Baskicku a pod názvem „Basque burnt cheesecake“ se stal známým po celém světě. Je nadýchanější a šťavnatější než klasický cheesecake a nahořklý, zkaramelizovaný (spálený) vršek spolu se sladkým vnitřkem tvoří unikátní chuťový zážitek.

Přejít na postup

15 min. příprava, 30 min. pečení

1 koláč o průměru 28 cm


Ingredience

  • 400 g cream cheese (typ philadelphia)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička Vanilkového cukru od Antonína
  • 1 lžička citronové kůry mleté
  • 3 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 10 g šťávy z citronu

Postup přípravy

18

Dortovou formu (průměr 28 cm) vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 230 °C.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 1
28

Ve větší míse dokonale rozmixujeme 400 g cream cheese, 100 g krupicového cukru a 1 lžičku vanilkového cukru od Antonína. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 2
38

Ve druhé misce vyšleháme 2 žloutky a 3 celá vejce.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 3
48

Vyšlehaná vejce pomalu přidáváme do hladce rozmixované směsi ve větší misce a mícháme, dokud se vše dokonale nepropojí. Textura by měla být jako řidší majonéza.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 4
58

Přidáme 200 g smetany, 10 g šťávy z citronu, 1 lžičku citronové kůry mleté a vše opět dokonale promícháme.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 5
68

Tekuté těsto nalijeme do připravené formy a lehce sklepneme, aby se obsah rovnoměrně rozlil.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 6
78

Pečeme v troubě 25-30 minut při 230 °C, než se povrch zbarví do tmavě hnědé barvy.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 7
88

Necháme vychladnout a vložíme na 12 hodin do lednice. Není to podmínkou, ale chutě se nádherně propojí a rozleží. Před podáváním cheesecake vyndáme z lednice a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu.

Baskický spálený cheesecake – recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...