Baskický spálený cheesecake
Vymysleli jej v 90. letech bratři Riverové ve své restauraci „La Viña“ v Baskicku a pod názvem „Basque burnt cheesecake“ se stal známým po celém světě. Je nadýchanější a šťavnatější než klasický cheesecake a nahořklý, zkaramelizovaný (spálený) vršek spolu se sladkým vnitřkem tvoří unikátní chuťový zážitek.
Přejít na postup15 min. příprava, 30 min. pečení
1 koláč o průměru 28 cm
Ingredience
- 400 g cream cheese (typ philadelphia)
- 200 g smetany ke šlehání
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička Vanilkového cukru od Antonína
- 1 lžička citronové kůry mleté
- 3 celá vejce
- 2 žloutky
- 10 g šťávy z citronu
Použité koření
Postup přípravy
Dortovou formu (průměr 28 cm) vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 230 °C.
Ve větší míse dokonale rozmixujeme 400 g cream cheese, 100 g krupicového cukru a 1 lžičku vanilkového cukru od Antonína. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí.
Ve druhé misce vyšleháme 2 žloutky a 3 celá vejce.
Vyšlehaná vejce pomalu přidáváme do hladce rozmixované směsi ve větší misce a mícháme, dokud se vše dokonale nepropojí. Textura by měla být jako řidší majonéza.
Přidáme 200 g smetany, 10 g šťávy z citronu, 1 lžičku citronové kůry mleté a vše opět dokonale promícháme.
Tekuté těsto nalijeme do připravené formy a lehce sklepneme, aby se obsah rovnoměrně rozlil.
Pečeme v troubě 25-30 minut při 230 °C, než se povrch zbarví do tmavě hnědé barvy.
Necháme vychladnout a vložíme na 12 hodin do lednice. Není to podmínkou, ale chutě se nádherně propojí a rozleží. Před podáváním cheesecake vyndáme z lednice a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu.