Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem

Ochutnejte tradiční filipínský dezert, vonící skořicí a kokosem.

Přejít na postup

30 min. příprava 30 min. pečení

1 koláč


Ingredience

Použité suroviny na 1 koláč:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 250 g kulatozrnné rýže (jako na rizotto)
  • 400 ml kokosového krému (1 plechovka)
  • 400 ml vody
  • 180 g tmavě hnědého třtinového cukru
  • 20 g skořicového cukru nebo ½ čajové lžičky mleté vanilky
  • ½ čajové lžičky soli
  • olej na vymaštění formy

Postup přípravy

18

V hrnci smícháme 250 g kulatozrnné rýže s 1 čajovou lžičkou soli, 200 ml kokosového krému (polovina plechovky), 300 ml vody a promícháme.

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 1
28

Přivedeme k varu a na mírném plamenu 10 minut bez míchání vaříme. Poté odstavíme z plotny a necháme pod poklicí 10 minut dojít.

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 2
38

Mezitím si připravíme kokosový sirup. Na pánvi smícháme 200 ml kokosového krému (druhá polovina plechovky) se 100 ml vody, 20 g skořicového cukru (nebo ½ čajové lžičky mleté vanilky) a 180 g tmavého třtinového cukru.

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 3
48

Přivedeme k varu a na mírném plamenu, za občasného promícháni, necháme tekutinu zhoustnout do karamelového sirupu (cca 10 minut).

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 4
58

Předehřejeme troubu na 180 °C. Uvařenou rýži promícháme s ½ karamelového sirupu a nasypeme do koláčové formy o průměru cca 28 cm vymazané olejem, nejlépe kokosovým. Horní okraj rýže urovnáme špachtlí.

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 5
68

Zbylou polovinu karamelového sirupu opatrně nalijeme na urovnaný vršek rýže a špachtlí rovnoměrně rozetřeme.

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 6
78

Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut.

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 7
88

Podáváme ke kávě nebo čaji vlažné nebo zcela vychladlé, nakrájené na kousky nebo úzké trojúhelníčky.

Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem – recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...