Boršč od Antonína
Náš oblíbený recept na boršč, tradiční zimní výživnou a silnou polévku.
Přejít na postup30 min. příprava2,5 hod. vaření
6-8
Ingredience
Použité suroviny na 6-8 porcí:
- 700 g hovězích žeber (oháňky, krku nebo kližky a morkovou kost)
- 250 g oloupané červené řepy
- 250 g oloupaných brambor
- 250 g (¼) celeru
- 100 g (2 větší) mrkve
- 1 střední cibule
- 250 g (¼) hlávky bílého zelí
- 2 polévkové lžíce sádla (lze i máslo, boršč je jemnější)
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 vrchovatá lžička soli
- 2 polévkové lžíce octa
- 1-2 polévkové lžíce cukru
- 6 kuliček „Nové koření celé"
- 10 kuliček „Pepř černý celý"
- 3 ks „Bobkový list celý"
- 250 ml zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, ocet, cukr, zelená petrželka nebo čerstvý kopr na závěrečné dochucení
Použité koření
Postup přípravy
V 5-ti litrovém hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla a na něm necháme zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme maso i s kostmi a zprudka krátce (2 min.) po obou stranách orestujeme. Poté ihned zalijeme 1,5 l vody, přidáme koření, česnek, sůl a nezakryté zvolna (voda prakticky nebublá) vaříme min. 2 hodiny (čím déle, tím lépe, vývar bude o to silnější) do měkka.
Než je maso uvařené, nakrájíme si řepu, brambory, celer a mrkev na kostky cca 1 x 1 cm a zelí na tenké nudličky.
Jak získat "Nové koření celé" k objednávce zdarma?
Vložit do košíku za 0 Kč
Platí do neděle 11. února 2024
Mrkev, celer a zelí na hlubší pánvi orestujeme na lžíci másla dozlatova.
Vývar scedíme, maso zbavíme kostí, nakrájíme na kousky cca 1,5 x 1,5 cm a vložíme zpět do vývaru spolu s řepou, bramborami, orestovanou zeleninou, octem, cukrem a rajčatovým protlakem.
Vše necháme ještě cca 30 minut pozvolna provařit, aby zelenina změkla a chutě se propojily. Ke konci varu dochutíme boršč solí, pepřem, octem a cukrem tak, aby Vám vyhovoval.
Boršč podáváme na talíři se lžičkou zakysané smetany uprostřed a ozdobený snítkou čerstvé petrželky nebo čerstvého kopru.