Boršč od Antonína

Náš oblíbený recept na boršč, tradiční zimní výživnou a silnou polévku.

Přejít na postup

30 min. příprava2,5 hod. vaření

6-8


Ingredience

Použité suroviny na 6-8 porcí:

  • 700 g hovězích žeber (oháňky, krku nebo kližky a morkovou kost)
  • 250 g oloupané červené řepy
  • 250 g oloupaných brambor
  • 250 g (¼) celeru
  • 100 g (2 větší) mrkve
  • 1 střední cibule
  • 250 g (¼) hlávky bílého zelí
  • 2 polévkové lžíce sádla (lze i máslo, boršč je jemnější)
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1-2 polévkové lžíce cukru
  • 6 kuliček „Nové koření celé"
  • 10 kuliček „Pepř černý celý"
  • 3 ks „Bobkový list celý"
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, ocet, cukr, zelená petrželka nebo čerstvý kopr na závěrečné dochucení

Postup přípravy

16

V 5-ti litrovém hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla a na něm necháme zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme maso i s kostmi a zprudka krátce (2 min.) po obou stranách orestujeme. Poté ihned zalijeme 1,5 l vody, přidáme koření, česnek, sůl a nezakryté zvolna (voda prakticky nebublá) vaříme min. 2 hodiny (čím déle, tím lépe, vývar bude o to silnější) do měkka.

Boršč - recept krok 1
26

Než je maso uvařené, nakrájíme si řepu, brambory, celer a mrkev na kostky cca 1 x 1 cm a zelí na tenké nudličky.

Boršč - recept krok 2
Recept týdne:
Jak získat "Nové koření celé" k objednávce zdarma?

Vložit do košíku za 0 Kč

Platí do neděle 11. února 2024

36

Mrkev, celer a zelí na hlubší pánvi orestujeme na lžíci másla dozlatova.

Boršč - recept krok 3
46

Vývar scedíme, maso zbavíme kostí, nakrájíme na kousky cca 1,5 x 1,5 cm a vložíme zpět do vývaru spolu s řepou, bramborami, orestovanou zeleninou, octem, cukrem a rajčatovým protlakem.

Boršč - recept krok 4
56

Vše necháme ještě cca 30 minut pozvolna provařit, aby zelenina změkla a chutě se propojily. Ke konci varu dochutíme boršč solí, pepřem, octem a cukrem tak, aby Vám vyhovoval.

Boršč - recept krok 5
66

Boršč podáváme na talíři se lžičkou zakysané smetany uprostřed a ozdobený snítkou čerstvé petrželky nebo čerstvého kopru.

Boršč - recept krok 6
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...