Boží milosti podle M. D. Rettigové
Tato sladkost, uvázaná na mašli, se dávala původně poutníkům, aby jim ukazovala správný směr, ale postupně přešla v dárek koledníkům.
Přejít na postup30 min. příprava15 min. smažení
cca 40 ks
Ingredience
Použité suroviny na 40 ks:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 20 g cukru (bílý nebo třtinový)
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 3 lžíce sladšího bílého vína
- 2 špetky soli
- 1 litr oleje na smažení (dříve přepuštěné máslo nebo sádlo)
- skořicový nebo vanilkový cukr na obalení
Použité koření
Postup přípravy
300 g hladké mouky, 20 g cukru a 2 špetky soli smícháme v míse a spolu se 100 g nastrouhaného másla vytvoříme hnětením drobenku.
Do drobenky uděláme důlek, kam přidáme 2 žloutky a 1 celé vejce, 3 lžíce smetany ke šlehání, 3 lžíce sladšího bílého vína a vypracujeme pevné, tužší těsto.
Těsto rozválíme na cca 4 mm silnou placku, ze které rádýlkem vykrajujeme čtverečky 5 x 5 cm. Každý čtvereček ještě uvnitř úhlopříčně nařízneme do kříže tak, aby vnější hrany zůstaly vcelku.
Smažíme zprudka v rozpáleném oleji nebo sádle, než těsto lehce zhnědne (zrůžoví), cca 2 minuty z každé strany.
Boží milosti necháme okapat na ubrousku, ještě horké je obalujeme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru a hned je dáme na stůl.