Boží milosti podle M. D. Rettigové

Tato sladkost, uvázaná na mašli, se dávala původně poutníkům, aby jim ukazovala správný směr, ale postupně přešla v dárek koledníkům.

Přejít na postup

30 min. příprava15 min. smažení

cca 40 ks


Ingredience

Použité suroviny na 40 ks:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 20 g cukru (bílý nebo třtinový)
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžíce sladšího bílého vína
  • 2 špetky soli
  • 1 litr oleje na smažení (dříve přepuštěné máslo nebo sádlo)
  • skořicový nebo vanilkový cukr na obalení

Postup přípravy

15

300 g hladké mouky, 20 g cukru a 2 špetky soli smícháme v míse a spolu se 100 g nastrouhaného másla vytvoříme hnětením drobenku.

Boží milosti – recept krok 1
25

Do drobenky uděláme důlek, kam přidáme 2 žloutky a 1 celé vejce, 3 lžíce smetany ke šlehání, 3 lžíce sladšího bílého vína a vypracujeme pevné, tužší těsto.

Boží milosti – recept krok 2
35

Těsto rozválíme na cca 4 mm silnou placku, ze které rádýlkem vykrajujeme čtverečky 5 x 5 cm. Každý čtvereček ještě uvnitř úhlopříčně nařízneme do kříže tak, aby vnější hrany zůstaly vcelku.

Boží milosti – recept krok 3
45

Smažíme zprudka v rozpáleném oleji nebo sádle, než těsto lehce zhnědne (zrůžoví), cca 2 minuty z každé strany.

Boží milosti – recept krok 4
55

Boží milosti necháme okapat na ubrousku, ještě horké je obalujeme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru a hned je dáme na stůl.

Boží milosti – recept krok 5
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...