Bramborák
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
BRAMBORÁK
Směs drceného česneku, drceného černého pepře, cibule, majoránky a soli. Je určena pro přípravu oblíbených bramboráků (placek ze syrových brambor). Má širší použití – například do hrachové, bramborové a česnekové polévky. Lze ji použít i na králíka, skopové maso, pečené a restované brambory, na topinky, selské omelety atd.
Typické použití pro tuto směs je recept na:
BRAMBORÁK - PLZEŇSKÝ "VOŠOUCH"
1 kg brambor oloupeme, omyjeme a nastrouháme (hrubost je dle chuti). Přes sítko nebo v utěrce z nich vymačkáme co nejvíce přebytečné vody. Dáme do větší misky, zasypeme 2 polévkovými lžícemi polohrubé mouky. Přidáme 1 vajíčko a celý sáček směsi koření „Bramborák“ a:
1. nic, pokud chceme klasický plzeňský "Vošouch" - bramborák.2. na kostičky nakrájené uzené maso, nebo měkký salám (5 – 10 dkg) na „Krušnohorský bramborák“.
3. další přísady dle chuti a fantazie pro „Váš“ bramborák, např.:
- nastrouhaná cuketa
- cibule najemno nakrájená
- jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
- nastrouhaný sýr
- strouhaná mrkev
- škvarky, slanina apod.
Vše dobře promícháme a dle chuti přisolíme a přidáme čerstvý česnek. Těsto nesmí být moc tekuté ani příliš husté (upravíme mlékem nebo moukou).
Na pánvi s rozehřátým olejem nebo tukem smažíme po obou stranách naběračkou nalité a vytvarované placky, které ihned podáváme.
Bramboráčky lze přizdobit zeleninou, brusinkovým kompotem („Krušnohorský bramborák“) nebo posypat strouhaným sýrem.
Bramboráčky podáváme samostatně, s kyselým zelím, nebo jako přílohu k polévkám (bramboračce), ale i k masům, omáčkám apod.
Použité suroviny na 6 bramboráků:
1 kg brambor, 2 polévkové lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, směs koření „Bramborák“, sůl, česnek, olej nebo tuk na smaženína posypání:
zelenina, strouhaný sýr, brusinkový kompot
přílohy:
kyselé zelí